torstai 16. lokakuuta 2014

Lotta Lundberg; Klovnin kyyneleetKlovnin kyyneleet oli kirjaston tyrkky-hyllyssä, otin tämän sian ihan säkissä ja pahoin pelkäsin, etten tule nauttimaan lukuelämyksestä. Siis kamoon hei; kirja kääpiöistä? Ja vielä  noin irvokas kansikuva. Sirkusta, kääpiöitä, friikkejä, erilaisuuden tuskaa. En tykkää klovneista oli ne minkä kokoisia tahansa. En siis tiedä miksi kirjan otin.
Yllätyin iloisesti. Klovnin kyyneleet kertoi tarinan 30-luvun  sirkuskääpiöistä, lyhytkasvuisista ihmisistä. Seurueesta, joka muutti ensin Amerikasta Berliiniin, sieltä Hitlerin kuolemanpartioita pakoon aina Ruotsiin saakka. Tuona aikana, jolloin Hitlerin nousevat joukot pyrkivät täydelliseen eugeniikkaan ja puhdistamaan ihmisrodun. Myöhemmin luin asiasta enemmin ja opin, että lyhytkasvuisten kohtalo ei ollut natsisaksan rotupuhdistusten aikana aivan yhtä paha kuin muiden friikkien, sillä kääpiöt olivat arvokasta tutkimusmateriaalia ja heitä pidettiin arvokkaina.  
Kirjassa oli paljon irvokkaita ja yököttäviä tilanteita. Mielenkiintoista oli Coney Islandin sirkuksessa kuvailtu keskostalo. Tämä on aivan totta: 30-luvulla Coney Islandin huvipuistossa oli oikeasti keskostalo, jossa yleisö huvitteli katselemalla lasin takaa liian varhain syntyneitä keskoslapsia.  Ihmiset olivat kiinnostuneet kaikenlaisista friikeistä. Näitä keskosia syötettiin jonkinlaisilla pipeteillä ja monet säilyivät näin hengissä ja muuttivat takaisin omaan kotiin sirkuskautensa jälkeen! Huh.
Enpä haluaisi olla kyttyräselkäinen mulattikääpiö, en kaksineuvoinen kääpiö enkä muutenkaan mikään lyhytkasvuinen. Tai edes neekeri, joka on tuotu Afrikasta sirkuksen vetonaulaksi. Tuohon aikaan oli tapana järjestää yleisöesityksenä neekerinaisten synnytyksiä. Siis oikeasti. Jessus. Opettava ja laajentava kirja. Kannattaa lukea jo pelkän tosipohjansa ja historian asiantuntemuksen vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti