tiistai 23. kesäkuuta 2015

Pirkko Arhippa; Kuoleman koordinaatit

Pitkästä aikaa vähän mukavampi Arhippa. Komisariona Sami Mattila ja tyttöystävä Pia Pohjakallio, joka käytyään matkanohjaajakurssin saa pestin Antarktikselle suuntautuneeseen seuramatkaan. Mukana myös Samin tytär Miira. Erikoinen asetelma, tällaisesta matkasta en olekaan ennen lukenut. Siis plussaa!
Laiva on Anton Ivanov ja seurue ylikansallinen, joskin kirjassa seurataan lähinnä suomalaisia. Kun yksi matkustajista kuolee, kukaan ei epäile, että kuolemassa olis mitään epäilyttävää. Paitsi Pia. Eikä vielä toisenkaan matkustajan kuollessa. Sen sijaan Pia epäilyksineen joutuu hyljeksityksi. Mokoma  suomalais-hysteerikko.
Tämä menee ihan matkakertomuksesta, sen verran kivan tarinan kirja kertoo. Kuolemantapaukset selvitetään vasta myöhemmin.

Ja koska minulla on selvittämättömiä ristiriitoja Arhipan tekstin kanssa (jotka osittain riemastuttavat minua, osittan jurppivat, osittain huvittavat...) niin tässä tämänkertainen:

Kun laiva ankkuroituu mantereen/jäätikön oheen ja ihmiset noudetaan napakävelylle/retkelle/mantereelle tutustumaan, heidät noudetaan ZODIAKEILLA! Minun piti ihan googlettaa, mitä nämä zodiakit ovat, sillä lähinnä tuli mieleen horoskooppimerkki/sarjamurhaaja/kauhuelokuva/rock-yhtye. Wikipedia tiesi sitten myös mainita, että Zodiac on myös kumiveneiden valmistaja. Jotain tällaista arvelinkin. Mutta MIKSI oi MIKSI kumiveneitä nimitetään zodiakeiksi, kun se on vain valmistajan nimi. Eihän kahvinkeittimiäkään kutsuta Brauneiksi? "Laitoin tuossa kahvit tippumaan Braunista - kohta juodaan pullakahvit".
Käytetäänkö jossain päin (Suomea??) ihan oikeasti zodiakkia kumiveneen synonyyminä? Kumivenepiireissä, joista en tiedä mitään? Tunnustan kyllä, että tällainen ominaisuus esiintyy joskus esim. kun puhelinta nimitetään Nokiaksi (tai kumisaappaita Nokialaiksiksi  =).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti