tiistai 29. syyskuuta 2015

Jonas Jonasson; Lukutaidoton joka osasi laskea

Tätä kirjaa käpistelin kirjastossa pari kertaa, ennen kuin kolmannella sen sitten otin mukaani. Pidin Satavuotiaasta niin kovin, että en ollut ihan varma, haluanko enää uudelleenlämmitettyä samantyyppistä juonta. (Sitä paitsi en pidä Afrikka-aiheisista kirjoista!). Mutta ei tämä nyt niin paha ollutkaan. Edelleen hauska ja kekseliäs. Soweton slummissa asuva Nombeko toimii vessojen tyhjentäjänä ja jotenkin kummallisesti saa haltuunsa mittaamattoman arvokkaat timantit. Niin ja joutuu oikeuteen liikenneonnettomuudesta syytettynä. Rangaistushan siitä tulee.
Ihmeellisten sattumien kautta Nombeko päätyy Ruotsiin. Kuvitella. Ja mukanaan ydinpommi. Joo, niin vaan sattuu käymään, minkäs teet.
Ruotsissa omalaatuisesti kasvatetut kaksospojat liittyvät Nombekon elämään, samoin aika moni valtion päämies ja Ruotsin kuninkaalliset ja jokunen agenttikin siinä on kintereillä... hengästyttävää, hupaisaa. Kiva luettava, ei ihan satavuotiaan tasoa. Siinä oli norsu. Tässä ydinpommi. Mitähän on seuraavassa? Nyt voisi kyllä olla hyvä hetki vaihtaa konseptia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti