torstai 8. lokakuuta 2015

Riikka Pulkkinen; Vieras

Olen aikaisemmin lukenut Pulkkisen Rajan ja Totta-romaanit. Muistelin pitäneeni niistä, mutta nyt kun luin mitä olin niistä blogannut, totesinkin etten pitänyt niistä ihan hullun lailla. Ehkä tämä Vieras sitten kohoaa Pulkkisen toiseksi parhaaksi Rajan jälkeen, vaikka tässäkin oli älyttömästi minua häiritseviä piirteitä.
Vieras kertoo Maria-papista, joka vain ottaa ja katoaa New Yorkiin. Siellä Maria kohtaa tanssiopettaja Melanien. Kirjassa seurataan yhtä aikaa Marian lapsuuden ja nuoruudenpäiviä, aikaa jolloin hän kidutti itseään anoreksialla; pienen ulkomaalaisyntyisen tytön kohtaamasa rasismia ja sitten Marian itsensä etsimistä New Yorkin maisemissa.
Rakenteessa en pitänyt vajaista riveistä ja tilataideteoksiksi muutetuista kappaleista.
Pidin Yasminan, tuon pienen maahanmuuttajatytön, päiväkirjan sivuista ja lapsen pohdiskelusta.
Erityistä: kun Maria nuorena sairasti anoreksiaa, hänen päivittäiset kalorisaantinsa olivat 1500 - 1200 - 1000 kaloria... Minusta nuo eivät ole lähelläkään anoreksiaa, onko Pulkkisella nyt jotain ihan omakohtaista tietoa tai mitä lie tietoa, mutta noilla määrillä minä tuskin laihdun, puhumattakaan sairaalloisesta laihtumisesta. Miten minusta tuntuu, että anorektikon kalorimäärät olisiva ennemminkin sellaista 500 kaloria ja siitä alle? Maria kuitenkin laihduttaa itsensä n. 35-kiloiseksi.


2 kommenttia:

  1. Kiinitin samaan kaloriasiaan huomiota Vierasta lukiessani. Itsehän olen entinen anorektikko ja jo 500 kilokaloria per päivä ON kauhistus. Eli joku max. 300 voisi olla lähempänä plus paastopäivät.

    Minusta tämä Vieras on hiekoin Pulkkiselta lukemani kirja. Totasta pidin paljon, Rajastakin pidin. Mutta Vieras, plääh.

    VastaaPoista
  2. Jep Elegia, jaamme nyt samat mielipiteet näistä. Kaloriasia oli erittäin häiritsevä, tuli mieleen että kirjailijalta puuttuu tietoa ja on aina äärimmäisen häiritsevää tietää itse jostain asiasta enemmin kuin kirjailija. Totta kyllä, ettei kirjailijatkaan valitettavasti voi tietää kaikesta kaikkea, vaikka niin kuuluisi ollakin =).

    VastaaPoista