perjantai 20. heinäkuuta 2018

Juhani Aho; Panu

Olen aina rakastanut Juhani Ahon Papin tytär ja Papin rouva -romaaneita, sekä hurmaavaa Rautatietä… mutta tämä Panu lähti jotenkin hyvin hitaasti vauhtiin. Aihe ei ollut ehkä niin mielenkiintoinen. Tai sitten se johtuu siitä, että luin tätä e-kirjana. Monet ovat kuitenkin  arvostelleet tämän jopa paremmaksi kuin nuo aikaisemmin mainitsemani kirjat. Mutta hei, onko tähtä tehty elokuvaa. Se olisi upea!

Panu kertoo muinaisen suomalaisen pakanauskon ikeestä aikoina, kun kristinusko saapuu pohjolan pakanaseuduille. Vuosisataa ei taidettu manita, joku on epäillyt kirjan sijoittuvan  n. 1600 -luvulle. Korpivaaran Panu on suuri tietäjä, velho ja loitsija, joka tietää taiat ja osaa lepyttää haltiat ja uhrata kotieäimet sekä parantaa sairaat. Martti taas on ihanteita täynnä oleva pappi, joka haluaa saattaa kristinuskon ilosanoman koko Suomen kansan osaksi. Ja tämä tietää tappeluita kahden eri ääripään välillä. Kirjaan mahtuu myös surullinen rakkaustarina.
Syvällisiä merkityksiä tässä voisi kaivaa vaikka Korpivaaran isännän veljen Jorman omanlaisesta muinaisuskosta, joka tasapainotteli näiden kahden välissä. Tai Panun omasta pojasta Joukosta (dissosiaatiohäiriö F44). Lapset saavat aina kärsiä vanhempiensa odotuksista ja teoista tai tekemistä jättämisistä. Tai siitä kun yrittävät täyttää nämä toiveet.  
Erittäin hyvä opetus tähän päivään ja fanaattisille yhden asian ihmisille: ääripäät ovat aina vaarallisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti