perjantai 8. syyskuuta 2017

Arnaldur Indriðason; Varjojen kujatVarjojen kujissa kulkee kaksi eri aikakauden juonta yhtä aikaa. Nykyajassa on sänkyyn kuollut vanhus, vanha poliisi Thorson, joka tutki vuosikymmeniä sitten nuoren tytön murhaa. Tapauksessa oli jotain epäselvää. Vuoteen 1944 taas sijoittuu juoni tästä elokuvateatterin takaa löytyneestä murhatusta tytöstä, Rosamundasta. 
Nykyhetkessä eläkkeelle jäänyt poliisi Konrad alkaa tutkia kumpaakin kuolemantapausta, jotka liittyvät toisiina. Vaikka vuosikymmeniä sitten tehtyyn murhaan syyllinenkin on löydetty, tutkinnassa on jotain jäänyt kesken ja tehty vääriä johtopäätöksiä. 
Tällä kertaa Indridasonin dekkari ei kertonutkaan tutummasta etsivästä Erlendurista, vaan remmissä on uusi tuttavuus Konrad. Vaihteeksi ihan virkistävää näin.
Kirja opettaa paljon Islannista, melkein niin, että haluaisi lukea lisää. Minulle ainakin on ihan vierasta amerikkalaisten joukkojen sijoittaminen Islantiin, islantilaiset kansantarut piilokansasta ja vaikkapa islantilainen rakennuskulttuuri menneinä aikoina. Islantilaiset köyhemmän kansan talot kuvataan melko vaatimattomina. Ei ehkä ihan aaltopeltiä, mutta ei paljon puutukaan. Yksinkertaiset ikkunalasit ainakin. Ja sentään Islannissa. Hirveän mielenkiintoista…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti