keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Carol Shields; Ellei


Mietin kauan, jätänkö tämän kirjan kesken vai en. Takakannen kuvaus oli niin epämääräinen, etten oikein tiennyt mitä odottaa. Oliko tarkoitus ratkaista mysteeri, miksi kirjailija Reta Wintersin tytär kerjää kadunkulmassa kaulassaan kyltti ”Hyvyys”. Vai onko se vain sivuhuomautus Retan kirjailijanelämässä. No, se oli sitten osa kirjan kantavaa tarkoitusta. Toinen oli kai Retan toinen työ kirjojen ranskankielen kääntäjänä. En olisi jaksanut lukea siitä, se ei kiinnostanut minua ja ihmettelin, miten paljon sivutilaa oli uhrattu pelkästään sille. Vieraan kirjailijan romaanin sisällöistä vielä kerrottiin tarkasti – täysin epäolennaisia asioita =).
Retan omista romaaneista, aiemmin kirjoitetuista ja työn alla olevasta, kerrottiin paljon niistäkin, eikä ne häirinneet minua lukijana. Pidin niistä kohdista.
Osa kirjasta koostuu Retan kirjoittamista kirjeista eri vaikuttajille. Kirjeistä, joita hän ei koskaan lähettänyt ja joissa hän ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, joiden mukaan naisen tasa-arvo ei ole toteutunut miesten kanssa. Ja siitä syystä hänen tyttärelleen on tapahtunut tragedia.
No, outo outo kirja.  Pidinkö vai en? Vaikea kysymys. Ehkä enemmin en.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti