torstai 3. tammikuuta 2019

Virpi Hämeen-Anttila; Kuka kuolleista palaa

Kuka kuolleista palaa on Björk -sarjan kolmas romaani, tässä Karl Axel Björk jahtaa tuhopolttajaa, joka on polttanut jo useita kiinteistöjä Helsingissä. Viimeisimmästä löytyi vainaja. Lapsuudenystävä Martti, poliisi, jaksaa katsoa sormien välistä Björkin omavaltaisia tutkimusmenetelmiä. Näiden kahden ystävyys on kuvattu mukavan tasapainoiseksi kirjoissa. Ja tässä romaanissa avattiin vähän toisen ystävänkin, Antonin, persoonaa. Björk tulee kaiken aikaa inhimillisemmäksi ja tutummaksi lukijalle. Se on mainio suuntaus. Ihan uutta on nyt maisemiin ilmestyvä isä.
Kirjat ovat mutkattomia ja verkkaisia ja jostain syystä tästä tuli mieleen Aku Ankka -sarjakuvalehti! Yhdessä kohtauksessa Björk ja Helsingin poliisi ajaa tuhatta ja sataa Porvoon satamaan tavoittaakseen rikollista. Siellä he ilmoittautuvat paikallisille. Dialogi menee näin: - Me ollaan Helsingin poliisista ja ajetaan takaa vaarallista rikollista, joka yrittää veneellä pakoon! Tämähän on kuin suoraan Aku Ankan puhekuplasta. Näin voisi poliisimestari Sisu sanoa. Varsinkin tuo vaarallinen rikollinen kuulostaa jotenkin niin herttaiselta =)… Huvittaa ajatella, miten oikeasti suomalainen poliisi (vaikkakin 20-luvulla, jota kirjassa eletään) kaahaisi jarrut kirskuen tuohon kotikaupunkini vierasvenelaituriin ja huutaisi kiihkeästi kyseisen lauseen paikalla oleville veneilijöille.

Kirjalla vastaan Helmet 2019 -lukuhaasteen kohtaan 30. Kirjassa kannessa on kaupunkimaisema. Kolmessa ensimmäisessä Björk -sarjan kirjassa on kuva historiallisesta Helsingistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti