maanantai 19. elokuuta 2019

Peter James; Täydellisyyden hinta




Muistaakohan kukaan enää vanhaa kuuluisaa Ira Levinin kirjaa Rosemaryn painajainen (Rosemary’s baby). Minä muistan. Hyvin. Se oli ensimmäinen englanniksi lukemani kirja. Luin sen joskus teini-ikäisenä. Sittemmin romaanista tehtiin kaikkien kauhuelokuvien äiti, ohjaus Roman Polanski. Tämän jo moni ehkä muistaakin.



Peter Jamesin Täydellisyyden hinnasta tuli mieleen tämä Rosemaryn painajainen, totesin huvittuneena. Kirja on mielestäni Jamesin paras! Ei enää tylsää, kesyä ja samaa toistavaa Roy Grace –sarjaa, vaan nyt kaivetaan syviä eettisiä virtauksia eugeniikasta ja siitä, onko mahdollista saada mittatilauslapsi. Minkälaisen sinä tilaisit? Pitkäikäisen? Terveen? Pitkän? Hoikan? Nerokkaan? Pitäisikö vauvalla olla matikkaneron geeni, mitkä sairaudet pitää ainakin suodattaa pois, entä mitä tehdään empaattisuuden geenille, onko se hyvä vai paha olla olemassa...? Sävelkorva? Hyvä näkö? Pisamia? Hyvät hampaat? Isot kädet? Hykerryttäviä ajatuksia. Mitäpä jos tämä on jonain päivänä mahdollista? Pitääkö olla helpottunut, kun vakavat taudit saadaan karsittua perimästä pois, vai pitäisikö olla peloissaan?



John ja Naomi turvautuvat geenien manipulointiin kohu-tohtorin hoidossa. He ovat menettäneet lapsensa äärimmäisen tuskallisen ja harvinaisen sairauden takia eivätkä halua kokea samaa enää uudelleen. He haluavat vain terveen lapsen. Tohtori Dettore pyytää vanhempia valitsemaan listasta piirteitä, joita he lapseensa haluavat.



Siitäpä se sitten lähtee, huikea matka mittatilauslasten vanhempana. On eräs taho, joka uskontoon vedoten haluaa tuhota tämän luonnonvastaisen järjestelmän tulokset. Taattua herkullista kauhua. Vau, sanon vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti