perjantai 5. lokakuuta 2012

Heidi Köngäs; Luvattu

Luvattu oli mukaansatempaava pikkutarina. Maijan kohtalo pistää ajattelemaan ja mikä parasta; se ei ole se ihan tavallinen tarina. Ei ainakaan sellainen tavallinen, joita me olemme tottuneet lukemaan ja jota voisi kirjaa aloittaessa arvailla.
Maijan naimapuuhat eivät mene ihan niin kuin Strömsössä. Ne menevät kamalalla tavalla pieleen. Olin jokaisella solullani ja myötätunnollani mukana Maijan kohtalossa. Kirjan ainoa vika oli se, että tämä oli niin lyhyt, olisin lukenut vielä paljon pitempäänkin.
Näitä historiallisia naistarinoita Suomen mennävuosista tulee aina silloin tällöin vastaan. Ne ovat melkein kaikki hyviä ja kiehtovia, mutta kovin usein niissä paneudutaan talollisten elämään, talon tyttären naimakauppaan tai kiellettyynkin rakkauteen. Harvemmin päähenkilö on pikkuinen piika. Siitä plussaa. Ja siitä, että tämä ei ollut ihan sitä pelkkää romantiikkaa ja rakkautta, vaikka takakansitekstin ja kaikkien mainoslauseiden perusteella niin voisi kuvitella.
Heidi Köngäksen kieli on kaunista, tätä haluan lukea lisää. Kirjan kansi on hyvä!

4 kommenttia:

 1. en ole lukenutkaan yhtään tämän kirjailijan kirjaa, voisin kokeilla tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin Köngäs oli ihan vieras nimi ennen tätä kirjaa.

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaa historia nimenomaan pienen ihmisen näkökulmasta. Harmi, että teos on lyhyt. Otan kirjan, kun se tulee kirjastossa vastaan!

  VastaaPoista
 3. Kannattaa! Lyhyessä kirjassa on tietysti se hyvä puoli, että kynnys sen aloittamiseen ei ole kovin korkea.

  VastaaPoista