tiistai 9. lokakuuta 2012

Maeve Binchy; Koko kadun kasvatti

Alkoholisoitunut aikamiespoika Neil saa yhtäkkiä kuulla, että hän on tulossa isäksi ja olosuhteiden pakosta hän joutuu ottamaan vastuun syntyvästä vauvasta. Neilin on pakko ryhdistäytyä, mutta helppoa se ei ole. Tämä kauhistuttaa sosiaalityöntekijää, Moiraa, joka tekee kaikkensa löytääkseen Neilin elämäntavoissa vikaa, niin että vauva saataisiin huostaanotetuksi ja turvaan.  Mutta Neilillä on vankka tukiverkosto, joka on  valmis vaikka valehtelemaan Neilin puolesta, oli tämä sitten hyvä tai ei. Ja heillä jokaisella on oma tarinansa ja omat ihmissuhdekiemuransa. 

Kirjassa ei keskitytä (onneksi) Neilin kasvamiseen isäksi, kuten vaikkapa Hietamiehen Yösyötössä, jossa siinäkin tumpelo-isä sai vauvan kontolleen. Vauva on oikeastaan ihan vieraaksi jäävä sivuhenkilö tässä tarinassa, kliimaksit ovat Neilin ja tukiverkoston omissa asioissa. Isä-vauva –huumoria kirjasta on turha hakea (jälleen onneksi – tuo juoni on niin kliseinen, että vaikka Yösyöttö on hyvä, niin yksi kirja sitä riittää).

Olen lukenut kaikki aikaisemmat Binchyt ja tykännyt tosi kovasti näistä lämpimistä, ihastuttavista tarinoista. Koko kadun kasvatti ei ollut ehkä ihan parasta Binchyä, mutta pidin tästäkin. Henkilöitä oli vähän liikaa, menin jo ihan sekaisin kuka kukin on. Tästä puuttuivat ehkä ne kaikkein kiperimmät ja kipeimmät ihmiselämän kipupisteet, eli oli hieman pinnallisempi kuin varsinkin Binchyn varhaistuotanto. 

Irlannissa on varmaan ihan erilaiset huostaanottojuttunsa kuin Suomessa. Kirjan sossutäti-Moira oli kuvailtu aikamoiseksi sooloilijaksi ja työnsi nenäänsä joka paikkaan. Suomessa ei tuollainen toimisi, täällä ollaan paljon avarakatseisempia ja katsotaan enemmin sormien läpi. Oli se sitten hyvä tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti