torstai 6. helmikuuta 2014

F. Scott Fitzgerald; KultahattuLähdin lukemaan Kultahattua ennakkoluuloisella epäilevällä mielellä, koska enhän voi tykätä tuollaisesta kirjasta. Se on liian vanha, liian amerikkalainen, liian yläluokkainen ja liian kuivaa kieltä. Yllätyinkin iloisesti, tosin osittain myös siitä, että kirja oli verrattain lyhyt. Mutta tästä huomiosta huolimatta pidin aika paljon Kultahatusta. Sain kiinni jonkinlaisesta flowsta; minun oli pakko vain lukea, jotta saan tietää, mitä tapahtuu.
Kultahatussa eletään amerikkalaista unelmaa jazz-aikakaudella varhaisella 1920-luvulla. Rikkaat ja joutilaat parempien perheiden nuoret ajelehtivat juhlasta toiseen, juovat ja elosteleva, kruisailevat ökyautoillaan maalta kaupunkiin ja takaisin. Elämä on ihanan kevyttä. Rahalla saa mitä vaan. Mutta saako sillä oikeaa ystävyyttä, oikeaa rakkautta? Tässä kirjan suuri tragedia.
Vanhahtavasta kielestä minua häiritsi vain yksi sana. Lavendelinsininen. Se toistui vähän väliä, kaikki oli lavendelinsinistä. Olisi ollut edes laventelinsinistä tai sitten vaaleansinistä. Tai välillä jonkin muun väristä.

2 kommenttia:

  1. Katsoin tämän pohjalta tehdyn leffan jokunen aika sitten. Kirjaa en ole lukenut enkä varmaan aio ihan heti lukea. Jotenkin elokuva ainakin vaikutti melko "yksiulotteiselta". Ei se huono ollut, mutta mietin jaksaisinko lukea sitä kirjana kuitenkaan (vaikka onkin lyhyt).

    VastaaPoista
  2. Tämähän onkin oikea klassikko! Ei vaan ole tullut vielä luettua!

    VastaaPoista