maanantai 10. kesäkuuta 2019

Niklas Natt och Dag; 1793

Voi miten ihana ja hirveä kirja oli Niklas Natt och Dagin kirjoittama historiallinen dekkari 1793. Vatsaa kääntävän iljettävä ja samaan aikaan kiehtova ja koukuttava. Ja kauhea ajatella, että varmaan ihan autenttinen. Enpä olisi halunnut elää vuoden 1793 Tukholmassa, yök. En olisi myöskään halunnut olla tuon aikakauden sotaveteraani, jolta pitää amputoida raajoja... tai hirviön uhri, joka niinikään kokee saman kohtalon... Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten pitkään henki ihmisessä pihisee kaiken rujouden, kärsimyksen ja tautienkin jälkeen. On verta ja suolia, ulostetta ja löyhkää. 
Päähenkilöt ovat poliisin kaltainen viranomainen Cecil Winge, jonka elinpäivät ovat luetut pahentuvan tuberkuloosin takia, ja raakki Mickel Cardell. Yhdessä miehet selvittävät saastaisesta likavedestä löydetyn ihmistorson kohtaloa.
Järkyttäviä koki myös nuori neiti Anna Stina Knapp, joka tuomittiin kehruuhuoneelle.
Pidin kirjasta. Se oli sietämätön kaikessa kauheudessaan! Iljettävyydestään huolimatta ei tullut kertaakaan sellainen tunne, että kirjaa olisi ollut liian vastenmielistä lukea.
Pakko sanoa kirjailijan nimestä, että ei ole muuten taiteilijanimi, vaan ihan oikea =). Ja kirjan kansi on silmiä hivelevän kaunis.

2 kommenttia:

  1. Loistava historiallinen dekkari ja jatkokirja on muistaakseni 1794, kunhan ilmestyy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä en malta odottaa! Tavallisten dekkarien seassa nämä historialliset ovat kuin ripaus suolaa.

      Poista