torstai 3. toukokuuta 2012

Yrsa Sigurdardottir; Kolmas merkki

Etunimen mukaan aakkostettava islantilaiskirjailija Yrsa Sigurdardottir oli minulle kauan etsitty ja lopulta vahingossa löydetty tuttavuus. Meidän kirjastossa ei ollut vielä muita Yrsan kirjoja kuin tämä Kolmas merkki.
Pidin tästä kirjasta. Rikkaan saksalaisperheen vesa löydetään surmattuna ja käsittämättömällä tavalla paloiteltuna. Tutkinnan edetessä tulee ilmi yliopisto-opiskelijoiden noitapiiri. Uhri on ollut sen johtajahahmo. Käsitellään muinaisia noitavainoja, riimukirjoituksia ja manauksia. Aika jännittävää, joskin vähän kuivakkaa, kun näillä historiallisilla noitavainoilla ja keskiaikaisilla vuosiluvuilla ei tavallaan ollut itse murhatutkimuksen kanssa mitään tekoa. Ehkä niillä haluttiin vähän keikaroida, ja mikä ettei: olihan kirjailijalla paljon tietoa aiheesta - vaan kun aihe on minulle aika vieras, niin... No, ei se mitään, kivaa luettavaa joka tapauksessa.
Islantilaiset nimet olivat niin vaikeita, että joskus jouduin jarruttelemaan ja tavaamaan pelkästään niitä. En aina muistanut, kuka kukin on, kun nimet olivat tällaisia kuin Guðmundsdóttir, Árni, Bríet, Brjánn, Brynjólfur tai Þorgrímur. Yleensä nimistä on tottunut näkemään edes sukupuolen, mutta näistä se ei olekaan ihan selvää. Ja mitä ihmeellisiä kirjaimia, heittomerkkejä ja painotuksia. Se heitti pienen raskauden tunnun tähän muuten mukavasti sujuvaan jännäriin. 
Olen ennenkin huomannut, että runsaat vieraat kirjaimet, varsinkin kirjainten päällä lepäilevät heittomerkit, jotenkin rasittavat minua. Lopéz, Diáz, Juárez... =)

4 kommenttia:

 1. Muakin huvitti tuolla bc-sivustolla aakkoshaasteessa, kun yksi oli kans lukenut islantilaisen kirjoittaman kirjan ja laittanut just etunimen mukaisen aakkosen kohdalle, ni hän sitten kommentoi mun ihmettelyäni, että tuo "sukunimi", jossa on tuo dottir-sana, niin se tarkoittaa, että on jonkun tytär ja että ei islantilaisilla ole sukunimiä, kuten meillä suomalaisilla. Siksi heidän kirjat aakkostetaan etunimen mukaan, kuten tämän sinun lukemasi kirjan kohdalla just Yrsa-nimellä Y:n kohdalle :)

  VastaaPoista
 2. Toinen kommentti vielä: Kerro mulle, kuinka sä teet tuon heittomerkin kirjaimen kohdalle???? Neuvo tyhmää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen heittomerkin saa sillai, että painaa ensin näppiksellä sitä heittomerkkinäppäintä ylärivissä, jolloin ei vielä näy ruudulla mitään, mutta kun sen jälkeen painaa kirjainta, niin se tulee siihen samaan kohtaan ja heittomerkki näkyy sen juuri painetun kirjaimen päällä. Kokeile! á é - Ai niin, heittomerkki istuu kuitenkin vain tiettyjen vokaalien päälle: e i o a y, kaikkien kirjainten päälle heittomerkki ei istu, esim s-kirjaimeen. À Á riippuen käyttääkö vaihtonäppäintä vai ei tulee heittomerkit eri suuntaan, kuten noiden A-kirjainten päällä =).

   Poista
 3. Kiitos neuvostaá´Kah, se tuli ja tul vielä toinen perään hih hih :)

  VastaaPoista