maanantai 12. maaliskuuta 2018

Michel Houellebecq; Maasto ja kartta

Olipas eriskummallinen vääränvänkyrä kirja tämä Maasto ja kartta. Hyvin pitkään en tiennyt mitä tästä ajatella, mutta lopussa totesin, että olihan se. Oli.
Kirjan päähenkilö on taiteilija Jed Martin, joka tekee ensin omalaatuista taidetta valokuvaamalla Michelinin kaupunkikarttoja ja niittääkin melkoisesti mainetta. Tämän jälkeen hän alkaa maalata ihmisiä ammateissaan. Kuten maalauksessa ”Steve Jobs ja Bill Gates puhuvat tietotekniikan tulevaisuudesta”. Nämä olivat oikeasti hykerryttäviä.
Näyttelyä varten Jed Martinin täytyy ottaa yhteyttä romaanikirjailija Michel Houellebecqiin (eli tämän kirjoittajaan!), jotta tämä kirjoittaa asiaankuuluvan tekstin taidenäyttelystä.
Kyllä Houllebecq pani nyt ihan parastaan kuvatessaan kirjailija Houellebecqia (itseään!) eikä antanut yhtään armoa itselleen. Tuo merkillinen ränsistyneen näköinen, huonosti hygieniastaan huolehtiva, viinaanmenevä, ihottumasta ja ihmiskammosta kärsivä kirjailija-houkka. Täysi pökkelö miehekseen.
Kirjan toisessa osassa Houellebecq pääsi vielä enemmän valloilleen. Hänestä ja Jed Martinista tuli eräänlaisia ystäviä. Jos nyt surkealla Michel Houellebecqilla voi mitään ystäviä ollakaan...
Kirjan loppuosassa Jed Martin auttaa santarmeja ratkaisemaan paloittelumurhan. 

Ai vitsi, olihan se. Melkoisen kiero hihityttävä kokemus. Ei tätä satiiria kyllä voi oikein mitenkään kuvailla. Kirja ei ollut järisyttävän hyvä, mutta enemmän hyvä kuin huono. Ihan kannatti lukea.
Kirjan alussa luin sitä kuin vakavamielistä proosaa, mutta sen edetessä alkoi pikkuhiljaa enemmin ja enemmin kutkuttaa mielihyvähermoja, kun mentiin aina vain vähän eriskummallisempiin ratkaisuihin.

Valitsin tämän sattumanvaraisesti kirjaston hyllystä, sillä Helmet-haasteen 41. kohta on ”valitse kirja sattumanvaraisesti”. Olin jopa niin sattumanvaraisella päällä, että vasta kotona huomasin kirjailijan olevan ranskalainen. Minä kun en pidä ranskalaisista kirjoista. Ja tämä oli jo toinen sellainen perätysten, josta pidin. Olisikohan aiheellista muuttaa periaatteita…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti