torstai 1. maaliskuuta 2018

Mati Unt; Verenluovuttajan muistikirja


Ihan vieras kirjailija. Toistaiseksi vuoden huonoin kirja. Jos en olisi tarvinnut tätä kuittaamaan Helmet -haasteen 8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja -kohtaa , niin en todellakaan olisi lukenut tätä alkua pidemmälle.
Kirjan takakannessa sanottiin, että Verenluovuttajan muistikirjalla on mosaiikkimainen rakennelma. No niinpä tosiaan oli. Sitä voi kuvata sekasotkuksikin. Onkohan kukaan ihminen oikeasti lukenut tätä läpi, paitsi nyt minä?
Kirjasta ei saanut mitään tolkkua. Alussa kirjan päähenkilö (?) Joonatan Hark, kirjailija, saa tuntemattomalta lähettäjältä kutsun saapua tapaamiseen. Kirjassa tuon tapaamisen tarkoitus jää epäselväksi, tavallaan. Niin kuin kaikki muutkin. Välillä eri luvuilla on otsikot, välillä ei. Vai ovatko ne edes otsikoita, hm. Välillä kerrotaan Joonatanin naisystävästä ja tämän ystävättärestä, jotka matkustavaan Pärnuun. Välillä heidän siellä tapaamastaan miehestä. Jossain vaiheessa maanviljelijästä, jossain taas virolaisesta kirjailijasta, jonka haudalla vietetään muistojuhlaa. Aivan toisistaan irrallisia mitenkään yhteenliittymättömiä tilanteita. Muutama lapsuusmuistelokin oli mukana. Ja sitten vielä vampyyritarina. Kaikkea tätä sekaisin. Kyse ei kuitenkaan ollut novelleista, vaan kyllä tämä ihan yhtenäinen romaani oli.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Viroon ja Leningradiin. Ihan pieni hitunen siis mukana kansallisemansipaatiotakin.

Onhan tämä sanoinkuvaamattoman outo opus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti