torstai 22. helmikuuta 2018

Ernest Hemingway; Vanhus ja meriVanhus ja meri oli minulle pettymys. Olen koko elämäni ajan ajatellut, että tämä klassikko pitää vielä joskus lukea ja sitten kun sen teen, niin vastassa on suunnattoman suuri kokemus tai tajuntaa laajentava elämys. Että tässä mennään nyt jonnekin ihmisluonnon alkusijoille, koko olemassaolon perimmäisiin tarkoituksiin. Koska tämä nyt vain on niin... klassikko?

Mitä hittoa. Vanhus ja meri oli vastenmielinen, hieman kuvottava, vähän mitäänsanomaton seikkailu. Tai sitten odotukseni olivat niin valtaisat, että pettymyskin oli suuri. Lähdin lukemaan tätä täysin viitekehykseen tutustumatta. Olisiko minun pitänyt tietää ennalta jotain. En tiedä. Mutta oletushan on, että kirja on kokonaisuus siltään, eikä mitään ulkopuolista selitystä tarvita. Kirjassa ei kerrottu mitään faktoja, ei maata, ei sitä mikä kirjan kalastajakylä on. Ketä ovat hahmot. Vanhus ja poika, Santiago ja Manolin. Jotain kalastajia, mutta ei sukulaisia. Sitten mainittiin Havanna – haah, kyse on siis Kuubasta! Tekstiin oli sijoitettu espanjankielisiä sanoja ja se vaikutti kankealta. Ja toistoa, toistoa koko ajan.

Kirjassa oli 133 sivua ja suurin osa niistä käsitteli sitä, miten vanhus taistelee kalojen kanssa. Iskee harppuunoita aivoihin, veri vuotaa ja kalan liha repeilee, syöksee terän hain silmään tai nuijii delfiinieitä hengiltä. Osa vahingoitetuista kaloista tulee "vammaisiksi" (Hemingwayn sana). Ja välillä vanhus syö raakaa kalaa. Siimat repivät hänen kätensä vereslihalle, ne kouristelevat ja tuottavat suunnatonta tuskaa. Kaikki vain siksi, että periksi ei voi antaa. Tätä toistetaan koko kirjan. Ku-vot-ta-vaa.

Joo, symboliikkaa on monenlaista, tästä en tykännyt. Vai onko tämä vain liian vanha kirja (v -52)? Wikipedia kertoo hienosti, että ”Teos on kirjailijan kuuluisimpia. Kirjassa kuvataan allegorisesti ihmisen ja luonnon, elämän ja sen vääjäämättömän päättymisen yhteyttä.” Hohhoijaa.

Helmet-haasteessa kohtaan 13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa. Vaikka olihan siellä lopussa kaksi turistia tai joku kahvilanisäntä. Niitä ei nyt lasketa. Tämä oli niin vaikea kategoria, ettei mitään mahdollisuutta keksiä tähän toista kirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti