tiistai 5. helmikuuta 2019

George R. R. Martin; Korppien kestit


Korppien kestit on Tulen ja jään laulun neljäs osa. Kolmas osa oli kaksiosainen ja varsinkin sen ensimmäisen osan aikana muistelen kyllästyneeni siihen, ettei mitään tapahdu. Toisessa puoliskossa parani vähän. Tämä neljäs osa oli sitten jo vauhdikkaampi, vaikkakin yhtä harhailua pitkin Westerosia.

Mutta täytyy sanoa, että aikamoisen urotyön George R.R. Martin on tehnyt, kun on jaksanut kirjoittaa näin pitkän kirjasarjan valtaistuinpelistä, jossa ei oikeastaan tapahdu mitään muuta, kuin juonitellaan, taistellaan, matkataan paikasta toiseen, kuollaan ja valloitetaan linnoituksia. Kyllähän tämän voisi, ja joku toinen kirjailija ehkä tekisikin niin, kutistaa ainakin puoleen, eikä juoni kärsisi siitä mitenkään.

Sarja jatkuu edelleen raakana, rujona ja ahdistavana, seksistisenä ja väkivaltaisena. Eniten inhoan sitä, miten nännien leikkelemistä miekoilla ja tikareilla kuvataan niin kovin paljon. Niin miesten kuin naistenkin. Raiskauksia itsessään kirjassa ei tapahdu paljon, mutta niistä puhutaaan koko ajan. Kuvaillaan, kerrotaan, muistellaan ja suunnitellaan. Aivan kuin joku teinipojan märkä päiväuni. Edelleen ihmettelen, minkälainen mies kirjoittaja on.

Ilahduttavia ja positiivisia puolia taas on kirjan henkilöiden keskinäinen dialogi, jossa usein esiintyy pikkuilkeää osuvaa sanailua, vinoilua ja irvailua. Ja näppäriä huomioita. Mielestäni sitä oli tässä kirjassa enemmin kuin aikaisemmissa.

Korppien kestit valitsin Helmet-lukuhaasteen kohtaan 29. Kirjassa nähdään unia. Tässä unia näkivät ainakin Cersei, Jaime ja Arya. Painajaisia tietenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti