perjantai 24. tammikuuta 2020

Pirjo Hassinen; Popula

Pirjo Hassinen on minulle ihan vieras kirjailija, enkä olisi tähänkään romaaniin tarttunut, ellei olisi sattunut silmään, että Pentti Arajärvi suosittelee tätä kirjaa. Näin saan Helmet -haasteeseen tunnetun henkilön suositteleman kirjan.
Popula alkaa siitä, miten harrastelijamaalari Pirjo menee taidenäyttelyyn ja kun vartijoiden silmä välttää, hän töhertää ilkivaltaisesti siellä esillä olleen maalauksen pilalle. Tämähän on kuin Mr. Beanista konsanaan. Mutta ei, kirja ei ole humoristinen pläjäys, vaan aika ankea ja hyvin kuivakka sekä masentavanpuoleinen tarina pienestä ihmisjoukosta.
Muita päähenkilöitä ovat Pirjon tytär Rita, tämän puoliso Ville ja tummaihoinen adoptiotytär Tuulia. Sekä Perttu. Portsarina toimiva Perttu pahoinpitelee asiakkaan ja sitten käy vielä niin, että onnettomien sattumien summana hän joutuu äitinsä vanhainkodissa silmätikuksi. Tämä liippasi jo aika läheltä huumoripuolta. Mutta sitten Perttu alkaa siipeillä Popula-puolueen ympärillä ja pääsee ministerin avustajaksi tai ainakin autonkuljettajaksi. Puhutaan politiikasta ja käydään saunailloissa. Puhutaan rasismista, isänmaallisuudesta, uusnatseista ja väkivallasta. Aika kitkerää on.
Kirja oli ok, jonka jaksoin lukea läpi ja vähän kiinnostikin, mitä henkilöille tulee tapahtumaan. Mutta en ollut ihastunut ja politiikka-osuus oli erittäin epäkiinnostavaa.

Yksi silmiinpistävä seikka hätkähdytti: kirjassa on Hillevi-niminen mieshenkilö! Minulle ehdottomasti Hillevi on naisen nimi ja tunnenkin jonkun Hillevin. Googlettamalla selviää, että hyvin vanhoina aikoina Hilleviä on tosiaan annettu muutamille miehillekin. Olipas kirjailijalta jännä päätös nimetä kirjaan mies-Hillevi! Joka ei ole edes vanha.

Helmet -haasteessa siis kohtaan: 
36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti