torstai 2. tammikuuta 2020

Robin Cook; Nano


Joskus muinoin luin näitä Robin Cookin lääketieteellisiä trillereitä, mutta sittemmin taisin vähän kyllästyä, enkä ole kymmeneen vuoteen edes muistanut näiden olemassaoloa. Nano sattui käteen ihan vahingossa kirjastossa. Kotona tajusin, että se onkin jo toinen osa Pia Grazdanin edesottamuksista. Tarina on sentään oma kokonaisuutensa, joskin menneisiin tapahtumiin viitattiin muutaman kerran. En ihastunut kirjaan kuitenkaan niin kovin, että nyt haluaisin lainata myös sen ensimmäisen Pia Grazdanista kertovan kirjan. Tämä ei ollut kovin kummoinen trilleri. Muistelen vanhempien Cookin tarinoiden olleen hyvin paljon jännempiä.
Kirjan päähenkilö, tämä Pia Grazdani, on tiedenainen, joka työskentelee nanorobotteja valmistavassa yrityksessä. Sen nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi Nano. Pia alkaa epäillä, että tiedekeskuksessa tehdään laittomia ihmiskokeita, jotta urheilijoiden suoritukset saataisiin jalostettua epäinhimillisen korkealle tasolle. Epäilyksen kohteeksi joutuu yrityksen pääpomo ja oma esimies. Pia työntää nenänsä paikkoihin, jotka eivät hänelle kuuluu, paljastuu ja joutuu lopulta hengenvaaraan.
Kirjan hahmot jäivät hyvin vieraiksi ja ohuiksi ja varsinkin loppu oli turhauttava. Yhtäkkiä jostain puskista mukaan vetäistiin Pian isä, joka sattuu olemaan rikollispomo-albaani. Tämän olisi tarkoitus tulla pelastamaan tyttärensä. Ja sitten kaikki loppui kesken, kuin seinään. Mitä Pialle tapahtui? Kirja aivan kuin vaatisi jatkotarinan, mutta Dekkarinetin mukaan Cookin seuraava kirja ei ole enää tätä sarjaa. Koska olen vain yksinkertainen lukija, haluaisin kirjailijan kertovan vähän selkeämmin, miten hän halusi tarinansa päättää.
Robin Cook on syntynyt vuonna 1940, eli täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Hänen viimeisin kirjansa on kirjoitettu v. 2014. Eiköhän tämän kirjailijan kirjat ole nyt kirjoitettu. Vanhoja muistoja verestääkseni taidan lukaista jokusen Cookin aikaisemman kirjan sieltä tuotannon keskivaiheilta.

Helmet 2020: Kirja liittyy urheiluun
Popsugar 2020: 
22. A book about or by a woman in STEM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti