torstai 12. maaliskuuta 2020

Britt Karin Larsen; Finnskogen - elämän kehto

Tähän kirjaan suhtauduin hyvin ennakkoluuloisesti. Ja osin nämä ennakkoluulot pitivät sitten paikkansa. Finnskogen - elämän kehto aloittaa 7-osaisen sarjan metsäsuomalaisista. En ollut tiennyt tämmöisestä kansasta mitään! Suorastaan ihmettelen itseäni, sillä olen hyvin kiinnostunut historiasta ja myös historiallisista kirjoista. Missään ei ole aikaisemmin edes sivuttu tätä aihetta, eikä koulukaan tainnut opettaa metsäsuomalaisista mitään? Ruotsin prinssi Daniel on kuulemma metsäsuomalaisten jälkeläisiä. 

Metsäsuomalaiset ovat keskisestä Suomesta, Savosta ja Pohjois-Hämeestä jo 1580-luvulla lähteneiden suomalaisten heimoa, joka asettautui eteläisestä Ruotsista Lappiin asti ulottuvalle alueelle ja Norjan puolelle samaten. No huh, opin ihan uuden asian.
Kirjassa kuvataan 1800 -luvun puoliväliä, jossa metsäsuomalaisia elää vaatimattomissa maakuopissa ja metsästysmajojen tapaisissa vaatimattomissa asuimistoissa. Päähenkilöitä on muutama, Lina, jota alussa kutsutaan vain naiseksi. Taneli, villimies ja karhunkaataja. Sekä kylässä vähän paremmin asuvat perheet. 
Kirjan kansi oli niin vastenmielinen, että se jo herätti epäluuloja. Siitä tuli mieleen joku teini-ikäisten keskiaika-fantasia, vähän yliluonnollisia piirteitä ja taikuutta herättävä trendi-tarina. Vähän sellainen nuorille aikuisille tarkoitettu. Mystiikkaa, noituutta, salaperäisyyttä... No ihan sellainen kirja ei ollut, mutta sen tekotaiteellisuus ärsytti. Onneksi kirja oli hyvin nopeasti luettu. Minusta siitä puuttui koko kehyskertomus, tämä oli kuin irti repäisty still-kuva jostain aiheesta, josta olisi voinut tehdä isomman tarinan. Ihmisten taustaa olisi voinut kertoa enemmin, heidän nimiään, tuntemuksiaan... syvemmälle, syvemmälle!

Ei ole halua jatkaa sarjan parissa, ellei mieli nyt jostain syystä muutu kummasti. Itse metsäsuomalaisuus on kyllä kiehtova aihe.

Korona-viruksen takia pelkään aivan tavattomasti, että kirjastot suljetaan, joten haen tänään toiset kymmenen romaania varmuuden vuoksi kotiin. Ei maailma siihen kaatuisi, jos siellä joku tällainen Finnskogen olisi mukana, vaikka ensisijaisesti välttelen nyt kyllä tätä sarjaa.


Helmet 2020-haasteessa kohtaan: 
3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti
ja
Popsugar 2020 -haasteessa kohtaan: 
24. A book on a subject you know nothing about

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti