sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Hiro Arikawa; Matkakissan muistelmat

Matkakissan muistelmat oli erikoinen, omituinen, lyhyt ja lämminhenkinen kissan ja tämän omistajan tarina. Se alkaa siitä, kun mies löytää auton alle jääneen kulkukissan ja päättyy siihen, kun tuttavukset lopulta eroavat. Väliin mahtuu yhteinen matka Japanin kaupungeissa ja maanteillä. Välillä pysähdytään miehen lapsuudentuttaville kyläilemään ja muistelemaan mennyttä, elämään menneessä. Vaikka mies yrittää etsiä samalla uutta kotia kissalleen, Nanalle, yhteenkään näistä perheistä kissa ei jää. Niinpä matka jatkuu yhdessä kohti seuraavaa etappia. 
Alkuosan kirjaa en ollut kauhean ihastunut. Menin tavattoman sekaisin näistä japanilaisista nimistä, varsinkin kun samaa ihmisitä saatettiin välillä kutsua suku- ja välillä etunimellä. Eikä ihmisiä edes esiintynyt koko kirjassa kovin montaa! Mutta sitten päätin, etten anna sen häiritä; on oikeasti ihan sama kuka kukin oli, kunhan luin. Lopussa oli kaunista vähän runollista taiteellisuutta, siitä pidin niin paljon, että muuten aika vaatimaton tarina parani heti vähintään puolella. Pelkästään sen takia kirja kannatti lukea.
Tämä oli jotenkin vähän kansantarumainen ja hivenen lastenkirjan tyyppinen. Vai onko tämä ihan lastenkirja? Luin kirjan sähköisenä e-kirjana ellibs -palvelusta, joten en tiedä miten tämä luokitellaan. On muuten vallattoman huono sovellus, esim. nettiselaimella lukiessa ei voi seurata sivunumeroita lainkaan ja kirjanmerkkejä en saanut tallentumaan. Kännykällä ei ole näitä ongelmia, mutta siinä taas yhdelle "sivulle" eli näytölle tulee ainoastaan muutamia rivillisiä, jolloin koko ajan saa olla liu'uttamassa uudelle sivulle.Kirjalla Helmet 2020 -haasteen kohtaan: 
29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva
ja
Popsugar 2020 -haasteen kohtaan: 
5. A book set in Japan, host of the 2020 Olympics


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti