torstai 26. maaliskuuta 2020

Pekka Seppänen; Nyman

En ollut ennen kuullut Pekka Seppäsestä, mutta Wikipedia tietää kertoa, että hän on toimittaja ja kirjoittaja ja työskennellyt mm. Talouselämä -lehden päätoimittajana.
Nyman on oikeasti Kekkonen. Siis presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Hautajaispäivänään hän piiloutuu lähistölle ja tarkkailee kiikarilla omaa hautaan laskuaan. Petkuttanut, pirulainen, kaikkia muita. Arkussa onkin jokin ihan toinen ihminen. Nyman saa seuraa Pekasta ja miesten välille syntyy ystävyys. Se uusitaan monta kertaa New Yorkissa, jonne Nyman muuttaa hautajaistensa jälkeen ja jonne Pekka matkustaa häntä joskus tapaamaan.
Kirjan teksti kulkee kolmessa eri tasossa. Ns. nykyajassa, jossa Nyman ja Pekka tapaavat New Yorkissa; Pekan lapsuudessa 70-luvulla ja vielä Nymanin muistelmissa, joita hän kirjoittaa ruutupaperille antaakseen ne Pekalle julkaistavaksi. Pekan 70-luvun lapsuus oli kirjan paras osuus, Kekkosen - ei vaan siis Nymanin - ruutupaperimuistelmat oli tylsimmät. Vähän liikaa politiikkaa. Kuinka moni (paitsi minä) muistaa muka enää Ahti Karjalaista, Veikko Vennamoa, Tamara Lundia ja Johannes Virolaista? Tai edes Kekkosta itseään. Minäkään en muista Ahti Karjalaista, olen kuullut vain hänen maineestaan kerrottavan. 
Kirjassa oli jotain tenhoavaa, mutta se jäi vähän kesken. Mutta kyllä Seppänen kirjoittaa osaa.


Popsugar 2020 -haasteessa tämä menee kohtaan: 
30. A fiction or nonfiction book about a world leader

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti