Rikoskomisario Vera Stanhope on sitten jännä tyyppi. Tietysti kirjojen valokuvakannet vähän häiritsee, nämä ovat ilmeisesti tv-sarjan hahmoja, kun taas oikeasti haluan luoda oman kuvani kirjan henkilöistä. Vera on ylipainoinen, homssuinen, alkoholille perso ja usein vielä melko ilkeä. Työsuhde alaiseensa, Joe Ashworthiin, on sekin erikoinen. En voi kuin ihmetellä lukieassani, en oikein pääse tästä selville. No, hyvän tiimin nämä muodostavat ja niin selviää tämänkin kirjan murha. Se miten höyrysaunasta löydetty Jenny Lister on murhattu. Jotain vähän sekavaa henkilöissä oli, jouduin hidastelemaan ja jarruttelemaan, että muistin kuka kukin on.
Lukupäiväkirjani, kirjojen herättämiä ajatuksia ja muuta kirjallista pulinaa.
lauantai 28. maaliskuuta 2015
Michael Connelly; Musta kaupunki
Sairaalafyysikko on varastanut työpaikaltaan vaarallista cesiumia. Harry Bosch on varma, että suunnitteilla on terroristi-isku ja tapauksen selvittämisellä on kiire. FBI on yhtä lailla jutun kimpussa ja Harrya häiritsee tietenkin vielä ex-naisystävä Rachel Welling. Sujuva keskinkertainen dekkari, sanoisinko ihan ok.
keskiviikko 25. maaliskuuta 2015
Arnaldur Indridason; Mestaruusottelu
Hitsin omituinen Arnaldur-dekkari tämä =). Poiketen aikaisemmista, joissa komisario Erlendur tutki murhatapauksia meidän päivinämme, Mestaruusottelussa mennäänkin aina vuoteen 1972. Islannissa pidetään kansainväliset shakkimestaruuskisat ja Neuvostoliiton ja Amerikan Yhdysvaltojen osallistujat vaativat erityistä suojelua. On vakoilua, länteen loikkaamisia ja salajuonta jos jotain. Mutta murhan uhriksi joutuukin nuori poika.
Kyllä meni aikaa selvittää, onko romaanin poliisi Marion Briem mies vai nainen. Nämä islantilaiset nimet ovat aivan mahdottomia. Tosi kiehtovaa oli kuvailu Marionin omasta lapsuudesta tuberkuloosiparantolassa. Voi minkä tarinan saisi jo pelkästään tuosta historiallisesta ajankohdasta ilman mitään dekkari-hömppiä siihen sotkettuna!
Kyllä meni aikaa selvittää, onko romaanin poliisi Marion Briem mies vai nainen. Nämä islantilaiset nimet ovat aivan mahdottomia. Tosi kiehtovaa oli kuvailu Marionin omasta lapsuudesta tuberkuloosiparantolassa. Voi minkä tarinan saisi jo pelkästään tuosta historiallisesta ajankohdasta ilman mitään dekkari-hömppiä siihen sotkettuna!
Pirkko Arhippa; Pimeän piiri
Toinen on ruotsalainen kirosana fan. Arhipan romaanissa kaupungin kadut olivat liukkaat kuin fan. Siis oikeasti?? Onko tuo nyt kieliopillisesti asiallinen lause, hm. Ehkä tämäkin on tyypillistä naantalilaista puhetta? Voisiko sitten sanoa vastaavasti, että talonmies puhui pelkkää scheissea?
Ai miten Pimeän piirin juoni meni? No oikein kivasti, mukava tukeva perustason dekkari, näitä lukemalla on ihanaa kun ei tarvitse ajatella mitään! Kapinallinen teini karkaa kotoa ja liittyy jonkinlaiseen ekokulttiin ja niin edelleen ja niin edelleen...
tiistai 24. maaliskuuta 2015
Jo Nesbö; Poliisi
Harry Hole tutkii raakoja murhatapauksia, joissa jokaisessa uhri on poliisi. Heille kaikille on yhteistä se, että jokainen on epäonnistunut menneisyydessään jotakin murhaa selvittäessään. Jokaiselta on jäänyt selvittämätön murha jälkeensä. Ja toinen yhdistävä asia on se, että myös tekijä on poliisi...
Poliisi -dekkarissa on kieroja koukeroita ja raakoja murhia. Harry Hole on huippu. Tykkäilen.
Poliisi -dekkarissa on kieroja koukeroita ja raakoja murhia. Harry Hole on huippu. Tykkäilen.
Leena Lehtolainen; Paholaisen pennut
Hilja Ilveskero -kirjoissa on jännä omalaatuinen tunnelmansa, josta tykkään. Aluksi en ollut kovin ihastunut tähän sarjaan monien epäuskottavuuksiensa vuoksi, mutta hittojako tuosta =). Onko kaiken oltava niin järkevää. Kirjan parissa viihtyminen on paljon tärkeämpää. Tämä ei ollut ehkä ihan parhaita Ilveskero-kirjoja, mutta silti ihan mukava.
Paholaisen pennuissa Hilja toimii venäläissyntyisen Julian henkivartijana. Julia on menossa suomalaisen liikemiehen kanssa naimisiin ja häiden suunnitteluvaiheessa selviää, että Julian isä onkin Hiljan vanha vihollinen Ivan Gezolian. Hilja ja katoamistempun tehnyt sulho David keksivät keinon maksaa Gezolianille potut pottuina.
Michael Connelly; Kova tuomio
Mickey Haller palaa poissaolon jälkeen puikkoihin vähän kuin vahingossa. Kollega Jerry Vincent tapetaan ja jonkinlaisen merkillisen oikeusbyrokratian seurauksena Haller perii Jerry Vincentin avoinna olevat oikeusjutut. Mickey Hallerin puolustettavaksi tulee Hollywood-pamppu, jota syytetään vaimonsa murhasta. Tapausta selvitettäessä puolustusasianajajan omakin henki on vaarassa. On se vaan niin symppis asianajaja tuo Mickey. Velipuoli etsivä Harry Bosch on tällä kertaa mukana tapauksen selvittelyssä. Connelly senkun paranee vuosien saatossa.
Näissä Connelly oikeussalitapauksissa on mielenkiintoinen osa aina se, kun valamiehistöä valitaan. Kirjassa uhrataan paljon aikaa ja useita sivuja tuleville valamiehille ja heidän joukosta pudottamiselle tai joukkoon hyväksymiselle. Luulisi tämän olevat turhaa ja tylsää, sillä nämä henkilöt eivät mitenkään vaikuta kirjan juonen etenemiseen tai merkitse lukijalle mitään. Silti valamiehistön "luettelointi" on mielenkiintoista. Connelly osaa herättää turhatkin ihmiset eloon.
keskiviikko 18. maaliskuuta 2015
Kate Atkinson; Elämä elämältä
Miltä tuntuisi, jos voisi elää niin monta kertaa, että
lopulta eläisi kaikki elämänsä kohdat oikein? Atkinsonin kirjassa on tällainen
erikoinen rakenne. Päähenkilö Ursula kuolee syntyessään vuonna 1910. Kuolee
pikkulapsena hukkuessaan. Kuolee Lontoon pommituksissa, kuolee pahoinpitelyn
uhrina… Ja sitten käännetään taas kelloa taakse päin ja elämä meneekin eri
tavalla. Ursulalla on itsellä pienen pieni hiven alitajuntaista aavistusta
erilaisista elämistään ja toisinaan hän tekee toisenlaisia ratkaisuja uudella
yrittämällä.
Elämä elämältä on juoneltaan ja tarinaltaan aivan ihana,
tykkäsi merkillisistä elämä elämältä käydyistä vaihtoehdoista tai ei. Ursulan
perheen ihanasta lämpimästä tunnelmasta on nautinnollista lukea ja Atkinsonilla
on todella taito kirjoittaa mehukkaasti.
maanantai 2. maaliskuuta 2015
Pirkko Arhippa; Lukinmerkki
Siis anteeksi nyt vaan Pirkko Arhippa, mutta lukit eivät tee verkkoja ja kudo seittejä! Kirjassa yhtenä teemana on hämähäkinseitiltä näyttävä hopeakorun kuosi ja useaan otteeseen mainitaan sana lukinverkko. Tätä voi käyttää tietysti myös vertauskuvauksellisena verkkona. Mutta asia on nyt niin, että lukit, jotka kyllä kuuluvat hämähäkkieläimiin, eivät kudo verkkoja. Hämähäkit kutovat. Lukeista tunnetuin on se pitkäkoipinen seinälukki, jota tapaa asunnoista. Minä pelkään niitä, kuten muitakin hämähäkkejä aivan hysteerisesti. Mutta täytyyhän nyt ihmisen sen verran tietää luonnosta, hyönteisistä ja elävästä elämästä. Kylläpä asia jaksoi häiritä minua pitkin kirjaa. Mutta ei se mikään kynnyskysymys ollut. Asiavirheet eivät ärsytä minua kuitenkaan niin paljon, että jättäisin siksi kirjan kesken.
Ai juoni vai? Ihan keskinkertaisen hyvä. Tykkään Varpu Ahavasta, vaikka en oikein pääse selvyyteen hänestä.
Eppu Nuotio; Onnellinen loppu
Onnellinen loppu on jatkoa Peiton paikalle ja Neitsytmatkalle. Pidin kahdesta ensimmäisestä enemmin, mutta tämä käärii tarinan kasaan. Hyvä niin. Annukka Lehmus oli lapsuuden ja nuoruuden kirjoissaan miellyttävä hahmo, mutta en tykännyt Annukasta enää tässä kirjassa. Annukka on jotenkin ilkeä ja tympeä, hänessä ei ole mitään, josta voisin pitää. En käsitä Annukan valintoja ja mielipiteitä.
Gaute Heivoll; Etten palaisi tuhkaksi
Minua jäi suunnattomasi ärsyttämään ja kismittämään se, mitä Dagille tapahtui armeijassa. Nuori mies lähtee kauas pohjoiseen suorittamaan asepalvelusta, satojen ja satojen kilometrien päähän kotikylästään. Ensin kotiin tulee kirjeitä ja kortteja. Sitten ei niitäkään. Kunnes nuori sotilas keskeyttää asepalveluksensa ja palaa kotiin häntä koipien välissä. Muuttuneena. Mitä oli tapahtunut? Sitä ei koskaan kerrottu. Ihan tyhmää.
Kirja olisi toiminut paremmin fiktiivisenä romaanina pelkästään tämän tuhopolttajan tarinana. Minä-hahmon lapsuudenkertomus oli mielestäni turha lisäke. Se miten hän löytää vanhoja valokuvia, opiskelee yliopistossa, valehtelee kuolevalle isälleen opinnoista.. ketä kiinnostaa?
Camilla Läckberg; Majakanvartija
Nääh, en nyt oikein tiedä. Majakanvartija ei ollut minun makuuni. Jos dekkareihin ympätään kaiken maailman yliluonnollista ja kuolemanjälkeistä ja haamupuolen juttuja, niin ne on pikkuisen liikaa minulle. Sitten tässä on kaikenlaista kurjaa, kuten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja yli hilseen menee äidin ja pikkupojan "selvitymis"tarina saarella... Yök, kuvottavaa ja vastenmielistä. Ei oikeasti näin voi käydä eikä näin mielettömiä juonikuvioita ole. Olin lopulta helpottunut, kun kirja oli luettu. En silti laita kirjaa kategoriaan en pitänyt. Ei tämä nyt niin huono ollut.
Peter James; Kuoleman koura on kylmä
Kuoleman koura on kylmä oli poikkeuksellisen jännittävä dekkari. Carly Chase ajaa kolarin työmatkallaan ja voi pahus, kun hänen verestään löydetään hitunen alkoholia. Kolari ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu. Siinä on monta osallista ja uhrina rikkaan perheen vesa. Osalliset alkavat kummallisesti joutua onnettomuuksiin jamyös Carly on vaarassa ja uhattuna. Erityisen mielenkiintoinen seikka: Tapatalk -appsi on päässyt romaanin. Carly ja poikansa käyttävät sitä kommunikointiin ja sillä on suuri merkitys pelastumisessa.
Pirkko Arhippa; Veressä virran vesi
No jokohan olisin päässyt joulukuuhun. Näitä rästiluettuja on varmaan vielä kymmenen kirjaa ainakin. Tästäkään en muista paljoa muuta, kuin että rannasta löytyi murhattuna vanha nainen ja tämän vieressä joutsen pää murskana. Oli aika karmea alkuasetelma. Varpu Ahava tutkii ja matkan varrelta paljastuu jos minkälaista sukulaissuhdekiemuraa ja mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Keskinkertainen dekkari.
Jo Nesbo; Panssarisydän
Ihan yksi parhaita Nesbon romaaneita. Tämä oli kamalan pitkä dekkariksi, mutta ihmeesti se unohtui lukemisen aikana. Kirjan juoni oikeasti kantoi läpi monimutkaisen ja kiemuraisen tarinan ajan. Paljon käsiteltiin hyvä poliisi - paha poliisi -teemalla poliisilaitoksen politiikkaa. Ja Harry Holen oman elämän kuviot oli tiukasti mukana. Sarjamurhaajaahan taas tietysti jahdattiin.
Pirkko Arhippa; Mustat jyvät
Mustissa jyvissä seikkailee jälleen komisario Varpu Ahava. Tapahtumapaikkana on mustaruutiammuntojen kisapaikka. Kuinka ollakaan, kun paikalta löytyy ruumis... Mielenkiintoinen harrastus, mustaruutiammunta. Jotenkin veti vähän vierestä, en oikein kauhean syvällisesti osannut paneutua tähän aiheeseen. Ahavan omassa elämässä tapahtuu myllerryksiä; suhde Petrin kanssa ontuu, mutta murhatutkimuksen ansiosta komisario saa uuden ystävän, Helenan, joka esiintyy tulevissa Ahava-dekkareissa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)