keskiviikko 22. tammikuuta 2025

Sisko Istanmäki; Yöntähti


 Odotin tältä kirjalta vähän enemmin. Kourallinen 80-vuotiaita eläkeläisiä muuttaa asumaan vanhaan koulurakennukseen kommuuniin, kuka mistäkin syystä. Yhdellä on putkiremppaa omassa asunnossa, toisella lapsenlapset vievät asunnon alta ja joku muuten vain.  Yhteisasuminen saa aikaan eripuraa ja kateutta, mutta myös ystävyyttä. Yksi on kirjailija, joka kirjoittaa huonoja satuja ja lukee niitä muille. Toinen on maalauksen lopettanut taiteilija. Uskonsa menettänyt pappikin joukkoon mahtuu. Taloudenhoitaja on ilkeä ja omistaa kissan, pensionaatin omistaja ei hänkään ole mikään herranterttu. Kirjan juoni oli vähän ohut ja mitäänsanomaton, paljon jäi kertomatta. Ajan kulku tuntui vaikealta käsittää. Tuli vähän sellainen tunne, kuin kirjoittajalla olisi ollut kyllä selvä juoni omassa päässään, mutta hän jostain syystä ei kirjoittanut sitä kaikkea lukijan luettavaksi ja sitten piti vähän arvailla, että mitenkäs joku juttu on tarkoitettu käsitettäväksi. Kirja ei ollut hirtehinen, vaikka takakansiteksti niin sanoi, vaan vähän kolkko.


Helmet –haasteessa kohtaan 29. Kirjailijan viimeisin teos 


Shankari Chandran; Teehetkiä Kanelilehdossa


 Teehetkiä Kanelilehdossa
ei ollut mikään leppoisa teehetki-kirja, kuten nimestä voisi päätellä. Tämä oli raadollinen kuvaus rasismista, Sri Lankan tamilien sorrosta ja väkivallasta. Kirjassa oli joitain ahdistavan väkivaltaisia kohtauksia, mutta ei niin pahoja eikä niin paljon, etteikö tätä olisi voinut lukea. Päätä kyllä piti puistella monta kertaa ja ajatella "voi herrajestas, kaikkeen sitä ihminen kykenee". Pääosa kirjan tapahtumista tosin eletään Australiassa, jossa Kanelilehto -niminen yksityinen vanhainkoti sijaitsee. Minulle tamilit on ihan täysin vieras kansa tai heimo. Tulihan tässä vähän opittuakin jotain. Kirjan henkilöt meni vähän sekaisin varsinkin kirjan alussa, kun en vielä ollut oppinut tuntemaan niitä. En oikein päässyt parhaaseen imuun tämän kanssa.

Helmet-haasteessa: 43. Kirjan nimessä, kannessa tai kuvauksessa on jokin mauste


Tiina Mahlamäki; Neuloosi


 Neuloosi on tarinallinen tietokirja neulomisesta ja kutomisesta. Kirja ei ole kovin pitkä ja tässä ehditään vähän raapaista pintaa kaikesta villalankojen ympärillä pyörivästä neulomis-kulttuurista. Ihan kivaa kuunneltavaa tällaiselle villasukkia neulovalle lukijalle. Kirjassa pohditaan myös neulelankojen eettisyyttä, lankojen värjäystä, suomenlampaan villan käyttöä ja sitten osaltaan myös neulomisen historiaa, neuletta uskonnoissa ja äidiltä tyttärelle periytyvää käsityöperinnettä.

Helmet-haaste: 11. Tietokirja, joka on julkaistu 2020-luvulla


Soili Pohjalainen; Käyttövehkeitä


 Nostalginen, lempeä, haikea, vähän surullinen ja osittain lämminkin kuvaus autokauppiaan perheestä. Päähenkilö on perheen tytär Saana. Isä on juoppo ja menestyvä liikemies. Veli ei jaksa sopeutua ja katoaa. Lukija pääsee kurkkaamaan tähän värikkääseen ja ihan tavalliseen perheeseen. Maailma on täynnä pieniä tragedioita, joista kukaan ulkopuolinen ei tiedä.

Helmet -haasteessa tämä täyttää toisen kohdan tästä: 47.-48. Kaksi kirjaa, joissa on samannimiset päähenkilöt. Se toinen tulee olemaan Elina Backmanin Saana Havas sarjan neljäs osa.


perjantai 10. tammikuuta 2025

Lucy Clarke; Haaksirikkoutuneet

 


Nyt tuli sellainen jännä juttu, että tarvitsin Helmet-haasteeseen kirjan kohtaan 15. Kirjassa ajaudutaan haaksirikkoon. Sain Facebook-palstalta vihjeen tästä kirjasta. Mutta sitten. Kirjassa tapahtuu lento-onnettomuus. Saarelle tosin. Mutta onko lentokoneen pakkolasku tai paremminkin putoamisonnettomuus haaksirikko? Oikeasti nyt mietin tätä asiaa kauheasti ja tottakai kun kirjan nimikin on Haaksirikkoutuneet (engl. Castaways), niin pitäähän se hyväksyä. Wikipedia sanoo, että haaksirikko tarkoittaa laivan tai muun aluksen tapaturmaista vaurioitumista, uppoamista tai tuhoutumista navigointivirheen, karilleajon, konevian, sään, yhteentörmäyksen tai muun ulkoisen syyn vuoksi. Kiehtovaa, niin kiehtovaa.

No jännä tämä kirja kyllä oli. Lentokone, jossa seitsemän matkustajaa. Sisarukset Lori ja Erin, joista vain toinen nousee lentokoneeseen, vaikka kummankin piti olla lennolla. Ja sitten lentokone putoaa saarelle, eikä kukaan tiedä minne. Selviytymistä, salaisuuksia, jännittyneitä ihmissuhteita. Todella jännittävää.

Clare Mackintosh; Tummat vedet

 


Tummat vedet on ensimmäinen osa walesilaisesta etsivä Ffion Morganista. 

Rhys Lloydin vapaa-ajanasunto Mirror Laken rannalla on uudenvuodenaattona täynnä vieraita ja samppanja virtaa. Luksuslomakylä houkuttelee walesilaiseen pikkukylään isokenkäisiä Englannin puolelta. Aamulla Rhys löydetään kuolleena järvestä, jonka halki kulkee Englannin ja Walesin raja. Tutkimuksiin tarvitaan kahden eri poliisilaitoksen väkeä.

Kirja oli jännittävä ja yllättävä. Lomakylän tunnelma oli saatu mukavasti esiin.

Helmet-haasteessa: 28. Kirjassa ollaan järvellä


Elina Backman; Ennen kuin tulee pimeää


 Tämä taisi olla Saana Havas -sarjan paras kirja tähänastisista. True crime -podcastin tekijä, toimittaja Saana matkustaa Lappiin tapaamaan isäänsä ja selvittämään parikymmentä vuotta aiemmin tapahtunutta nuoren tytön katoamista ja murhaa. Inga löydettiin erämaasta silmät puhkottuina. Pohjoisessa onkin sitten vallalla salailun ilmapiiri, jonkinlainen hyvä veli-verkosto. Kaikki eivät halua avautua Saanalle. Sitten toinenkin tyttö katoaa. Todella jännittävä ja miellyttävästi kirjoitettu dekkari. Mukana myös vähän Lapin taikaa, eli kaunista ja asiantuntevaa luontokuvailua, ilmapiiriä, maantiedettä ja tunnelmaa.

Helmet-haasteessa kohtaan: 1. Kirjan nimessä on alistuskonjunktio (että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kunnes)


sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Kaj Korkea-aho; Äitiä etsimässä

 

Äitiä etsimässä on omaelämänkerrallinen prosessi Kaj'n ja Nikon yrityksestä saada lapsi kahden isän perheeseen. Sitä varten pitää vain etsiä äiti kumppanuusvanhemmaksi. Ja kyllä se on vaikeaa! Kirja oli todella silmiä avaava ja ajatuksia herättävä. Tuli mieleen, että kaiken maailman heitukat ja umpisokeasti rakastuneet teinit sitä sitten lapsia saavatkin. Eikö ole vähän riskaabelia. Suvuissa voi olla sairauksia ja henkilökemiassa vikaa. Sitten lapset kärsivät ja maksavat siitä hinnan. Eikö oikeasti lapsi pitäisikin tehdä kuten Kaj ja Niko? Käydä rationaalisesti läpi kaikki seikat ja laittaa ne vaikka paperille. Suvun sairaudet. Yhteiset tavoitteet. Kieli, ulkonäkö, koko, akateemisuus, erikoistaidot tai -puutteet. Ruokavalio. Mielenterveysongelmat, asuinpaikka. Eli hm... rotuhygieniaa? Oikeasti olen jopa koirien rotuhygieniaa vastaan, mutta yllättäen ihmisten kohdalla tämä tuntuikin osuvalta. Tällä tavoin hankitut lapset ainakin saisivat täydellisen lähtökohdan elämäänsä. Ja sanon, että jos jonkun ikinä tässä maailmassa pitää saada lapsi, niin ne ovat Kaj ja Niko. He ovat lapsensa ansainneet. Niin sympaattisia isiä! Kaj Korkea-aho oli minulle ihan vieras julkisuuden ihminen ennen tätä, mutta luettuani kirjan piti googlettaa tarkemmin, kenestä on kysy. Ulkonäkö oli minulle lievästi tuttu. Ei kannata googlettaa ennen kirjan lukemista.
PS. Nyt jäi vähän nälkä. Haluaisin jatkokirjan ja kuulla miten tällä ihastuttavalla sateenkaariperheellä menee jatkossa!

Helmet- haasteessa: 26. Kirjassa on itse valittu perhe

 

perjantai 3. tammikuuta 2025

Susanna Clarke; Piranesi


 Sitten mentiinkin jännään kirjaan ja fantasian pariin. En ole yhtään fantasia-ihminen, mutta Helmet-haasteeseen on luettava yksi fantasia-kirja ja kun tätä oli lukuhaasteen Facebook-sivulla kehuttu, niin päätin kokeilla onneani. Kirja oli kaunis, maalaileva, unenomainen, kuin unta. Päähenkilö asuu Talon saleissa ja on koonnut sinne oman elämänsä pieniä sirpaleita. Hän kerää meriheinää, seurustelee patsaiden kanssa ja kerran viikossa tapaa Toisen, jonka kanssa voi jutella tulvista ja nousuvedestä, joka huuhtelee salien lattioita. Puolessa välissä hieman väsyin ja kyllästyin, kun kirja jatkoi tätä samaa vain, mutta lopussa sitten vähän tapahtui, kun mysteereille avattiin selityksiä. Kirja oli melko lyhyt, joten ei-fantasia-ihminenkin jaksaa tällaisen lukea. Ihan miellyttävä kokemus, mutta enempää fantasiaa en kyllä tarvitse, kiitos riitti.

Helmet-haasteessa: 2. Fantasiakirja


Christian Rönnbacka; Henna Björk: Koodi

 

Vuoden ensimmäiseksi luetuksi kirjaksi tuli Rönnbackan Henna Björk -sarjan kolmas osa Koodi. Nimensä mukaisesti jännitystarina käsittelee internetin pimeitä puolia, Tor-verkkoa, koodeja ja tietoturvarikoksia. Henna ja kumppanit ovat yritysrikollisuuden ja salajuonien kintereillä. Hennalla on myös sievä pieni romanssi tässä kirjassa.

Uudessa vuoden 2025 Helmet -lukuhaasteessa tällä kirjalla pääsee kuittaamaan kohdan: 8. Kirjan kannen pääväri on vihreä tai kirjan nimessä on sana vihreä