Lukupäiväkirjani, kirjojen herättämiä ajatuksia ja muuta kirjallista pulinaa.
tiistai 22. heinäkuuta 2025
Antti Tuomainen; Tappokeli
Olihan tämäkin ihan hauska veijariromaani, mutta enemmän olen tykännyt Tuomaisen aiemmista romaaneista. Päähenkilö saa tehtäväkseen kuljettaa antiikkisohvan Etelä-Suomesta pohjoiseen Kilpisjärvelle. Minkälainen lie tuo merkillinen sohva ja miksi se oikein pitää kuljettaa Suomen läpi..? Jotain eriskummallista tuossa huonekalussa täytyy olla. Ilmari saa matkaseuraa vanhasta tuttavasta. Miehet sinnittelevät autonraadolla tappokelissä sohvaa kuskaten ja perään ilmestyy saattajia, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Kukahan tässä voittaa.
Aino Leppänen; Pieni pihapiiri pyörii
Pieni pihapiiri pyörii oli miellyttävä kuvaus vastavalmistuneen asuinalueen perheistä. Kirjassa sukellettiin muutaman lapsiperheen arkeen ja asuinalueella elävän vanhuksenkin arkeen. Oli arjen vaikeuksia, väärinymmärryksiä, elämää, ystävyyttä, toisten tukemista ja romantiikkaakin. Elämän makuista.
Helmet-haasteessa: 49. Kirja on julkaistu vuonna 2025
Tove Jansson; Näkymätön lapsi
Kun jotakuta tarpeeksi pelottelee, hän muuttuu näkymättömäksi. Näin on käynyt myös tälle lapselle, joka saapuu muumitaloon vieraaksi ja pikkuhiljaa pääsee näkymättömyydestään. Kirja sisältää tämän ja muita kiertomuksia. Taattua Tove Jansson -laatua.
Helmet -haasteessa: 32. Kirja liittyy jollain tavalla Tove Janssoniin
sunnuntai 20. heinäkuuta 2025
Cecilia Sahlström; Valkoinen syreeni
Olin aiemmin lukenut jo tämän sarjan kakkososan ja silloin harmittelin, että Valkoinen syreeni oli jäänyt välistä, sillä tähän viitattiin sarjan toisessa osassa muutamia kertoja. Päähenkilö on poliisitarkastaja Sara Vallén ja tällä kertaa tutkitaan nuoren tytön murhaa. Tyttö löytyy silvottuna puiston pensaista ja hänen käteensä on aseteltu valkoisen syreenin oksa. Vähän matkan päästä löydetään nuorimies, jonka kimppuun niinikään on hyökätty, mutta joka on vielä elossa. Saran oma poika joutuu tutkinnan aikana syytetyksi ja se vain lisää Saran intoa ratkaista rikos. Ihan kohtuu-hyvä dekkari, kyllähän tätä sarjaa pitää jatkaa.
lauantai 19. heinäkuuta 2025
Riikka Pulkkinen; Lumo
torstai 10. heinäkuuta 2025
Joel Haahtela; Marijan rakkaus
Minusta ei tullut Haahtela-fania vielä tämän toisenkaan lukemani romaanin jälkeen. Taitaa olla nyt liian maalailevaa ja lennokasta minulle. Kirjassa mies ja nainen kohtaavat sattumoisin 25 vuoden jälkeen toisensa. Silloin muinoin nainen on hävinnyt lomalla yhteisestä hotellihuoneesta selittämättä. Nyt kohdattuaan toisensa uudelleen pariskunta viettää jälleen aikaa yhdessä. Kirjassa kuvaillaan paljon keskiaikaista maalaustaidetta, mikä liittyy toisen päähenkilön ammattiin. Pidän keskiaikaisesta maalaustaiteesta toki, mutta en saa mitään irti siitä, kun romaanihenkilöt keskustelevat siitä. Ei kirja toki huono ollut, mutta vähän vain sellainen... plääh. Minulle turha.
Helmet -haasteessa: 10. Kirjassa käydään elokuvissa
Yaa Gyasi; Maa ja taivas
Yaa Gyasin Maa ja taivas oli jollakin tapaa aivan ihana kirja. En uskonut pitäväni tästä näin paljon, taas ne omat ennakkoluulot...
Päähenkilö on Gifty, Alabamassa asuva ghanalaisperheen tytär. Veli on kuollut päihteisiin ja äiti makaa sängynpohjalla masentuneena. Giftylle itselleen työ koe-eläinten parissa on tärkeää. Vaikka kirja kuvaa perheen vaikeuksia, tässä on jotain todella lämminhenkistä.
Helmet-haasteessa: 31. Kirjan päähenkilölle ura on tärkeä
sunnuntai 6. heinäkuuta 2025
Tove Asterdal; Juurakko
Perusdekkari ja ihan hyvä sellainen. Vuosia sitten tapahtunut nuoren tytön murha ja tapauksen uudelleen avaaminen. Onko vankilassa tuomionsa istunut ja sitten vapautunut Olof kuitenkaan syyllinen? Olofin oma isä joutuu murhatuksi ja menneisyys herää henkiin. Päähenkilönä poliisi Eira Sjödin, joka palaa lapsuusmaisemiinsa työskennelläkseen Ådalenin pikkukaupungin poliisissa. Jännittävä tarina ja tästä mielellään jatkaa sitten sarjan seuraavan osan pariin.
Anna-Leena Härkönen; Kaikki oikein
Olettehan kaikki varmaan ajatelleet, mitä tekisitte, jos voittaisitte lotossa päävoiton, jättipotin? Mitä tekisitte, mitä ostaisitte, kenelle kertoisitte ja mien elämä siitä jatkuisi. Kaikki on! Ja tässä se oli sitten elämänmakuisesti ja hyväntuulisesti kerrottu. Nuori pariskunta voittaa päävoiton ja joutuu rahapsykoosiin. Miten se vaikuttaa parisuhteeseen? Työelämään? Aika hauska kirja. Pisti miettimään, tekisinkö itse samoin.
Helmet-haasteessa: 21. Kirjassa on muusikko
Riikka Pelo; Jokapäiväinen elämämme
Nyt oli kyllä tuskaa lukea tämä kirja läpi. Siihen kului monta kuukautta ja monen monta uusintalainauskertaa, sillä ei ottanut tuulta alleen eikä ollut minun mieleiseni kirja. Tämä oli jonkinlainen selvitymistarina äidistä ja tyttärestä Venäjän vallankumouksen aikaan. Päähenkilöt ovat kyseisenä aikana oikeasti eläneet venäläinen runoilija Marina Tsvetajeva (1892–1941) ja hänen tyttärensä Ariadna Efron (1912–1975). En ollut kuullutkaan kyseisestä runoilijasta, vähän piti googlettaa kuitenkin. Kirjassa on sekä rakkaustarinaa, että vankeudessa selviämistä, sitten vähän äidin ja tyttären vaikeaa suhdetta ja kasvutarinaa. Kirjan henkilöt ovat hyvin kalseita ja kylmiä ja itsekkäitä, eikä lämpimiä tunteita oikein löydy. Luin kirjan loppuun, sillä halusin tietää miten tässä käy varsinkin vankileirille joutuneille vastavallankumouksellisille. Voin sanoa, että jotain aika ällöttävääkin sieltä sai lukea. Kuten arvata saattaa.
Kirja menee Helmet-haasteen kohtaan: 38. Elämäkertaromaani