Ensiksi herää kysymys, miksi ihmeessä kukaan lukee tällaista vanhaa vuoden 1958 -kirjaa. Mihin tarpeeseen? Olen lukenut tämän kerran nuorena ja muistin kirjan tapahtumat suunnilleen. Luin tämän siksi, että käyn läpi äitini jäämistön suunnatonta kirjamäärää (voiton puolella jo!) ja aion lukea kaikki vähänkin luettavaksi kelpaavat kirjat kerran läpi ennen niiden hävitystä. Nyt tämäkin on jo paperinkeräyksessä.
Kirjan päähenkilö on Leena, tyttö maalaistalosta, ja toinen päähenkilö on mies, joka tulee Leenan kotikylään matkatöihin tienrakennuspuuhiin. Mies ja tyttö kohtaavat, alkavat seurustella ja tyttö tulee raskaaksi. Mies on naimisissa tahollaan. Kirjan tarina on Leenan matka aikuisuuteen raskauden läpi. Eletään kuitenkin vielä 50-lukua ja aviottoman lapsen saaminen yksin oli ihan toista kuin nykyään.
Vartion kieli on kaunista, hidasta ja kuvailevaa. Itse tarina on hieman häiritsevä, jotenkin kylmästi kerrottu. Mies ei tietenkään herätä kauheasti mitään positiivisia viboja, mutta erikoista on, ettei myöskään Leena. Leenan toivoisi olevan vähän topakampi ja lämpimämpi.
Lukihan tämän pikkuisena välipalana. Sellaiseksi voin kirjaa myös suositella, en juurikaan muuten.
Marja-Liisa Vartio oli varsin suosittu kirjailija 50- ja 60-luvulla. Luimme lukupiirissä Venhon Ensimmäisen naisen, jossa Sylvi keskustelee ystävänsä Marja-Liisa Vartion kanssa. Otimmekin sitten luettavaksi Vartion pääteoksen Hänen olivat linnut, jota pidetään yhtenä 60-luvun klassikkoteoksena.
VastaaPoistaJep, tämä Hänen olivat linnut on mun lukulistalla. Pitää ehdottomasti lukea! Tuota Venhon kirjaa en ole lukenut... sekin on mun lukulistalla =). Voi ei, miten paljon näitä lukemattomia kirjoja onkaan!
Poista