lauantai 27. tammikuuta 2024

Pierre Lemaitre; Irene


 No jopas. Oli muuten ällöttävää raakaa ja julmaa, vastenmielistä... kun tiesi mitä odottaa. Jos on nyt oikein olen ymmärtänyt, niin tämä on sarjansa ensimmäinen kirja, mutta suomennettu sarjaan vasta kolmantena, eli kun on lukenut ne kaksi seuraavaa, niin tietää osittain mitä tältä odottaa. Kirjan nimi on erittäin huono valinta tälle kirjalle, ihmettelen miten kummassa se on mennyt läpi millään muotoa. Pierre Lemaitreen minulla on muutenkin kaksijakoinen suhtautuminen. Johtunee jotenkin Ranskasta. En oikein käsitä sitä, en edes tykkää siitä ja vaikka kirjalla on taatusti taitava kääntäjä, niin jotenkin en pysty tosissani suhtautumaan tämän tyyppiseen... kieleen? kuvaukseen? elämäntapaan? Se vaikuttaa niin epäaidolta. Rikostutkija Camille Verhoeven saa tutkittavakseen useita nuorten naisten murhia ja kaikki menee kyllä iloisesti yli hilseen, ihan epäuskottavuuden puolelle. Lyhytkasvuinen Camillekin on jotenkin hyvin erikoinen persoona, mutta ihan positiivinen. Kivaa, että välillä kirjoissa päähenkilöt voivat olla vammaisia tai vajavaisia tai raajarikkoja tai jollain tavalla erityisiä. Yksi muuri on murtunut.

Helmet-haasteessa: 1. Kirjan nimessä on erisnimi 


Anneli Kanto; Pyöveli


 On vasta tammikuu, mutta minusta tuntuu, että tiedän jo mikä tulee olemaan tänä vuonna paras lukemani kirja. Se on tämä. Ihastuin Anneli Kannon tekstiin lukiessani Rottien pyhimystä, mutta kyllä tämä Pyöveli menee vielä senkin edelle. Kirja sijoittuu 1600-luvun Suomeen ja vähän sen ulkopuolellekin. Päähenkilöitä ovat pyöveli, tuomari ja apteekkari. Kullakin on oma ristinsä kannettavanaan ja omat salaisuutensa pidettävänään. Kirja seuraa heidän elämäänsä ja edesottamuksia. Jokainen heistä vain haluaisi elää omaa elämäänsä rauhassa ja onnellisena. Mutta yhteiskunnan säännöt ja jokaiselle ennalta varattu kohtalo määrää elämän suunnan. Ja Pohjanmaan noitavainot antavat loppusysäyksen. Kirja on hauska, koskettava, hersyvä, traaginen. Yksinkertaisesti aivan mahtava. Kirjoittajalla on myös valtava historiallinen tietämys, tuntuu turvalliselta lukea tekstiä, johon voi luottaa niin kuin tähän voi.

Helmet-haasteessa:2. Kirjassa tehdään taikoja 

 

keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Tim Weaver; Uhri


 Kuuntelin nyt pitkästä aikaa äänikirjaa, koska sain joululahjaksi bluetooth-kuulokkeet, joita on mukava käyttää lenkkeillessä. Meni kyllä hyvin pitkään tämän kirjan kuuntelemiseen, koska ei oikein jää aikaa kuunnella arkisin mitään, mieluummin luen kirjoja perinteisin menetelmin. Ja ihan uusi kirjailija minulle. Kirja oli aika väkivaltainen ja vastenmielinen, ei herättänyt kauheasti positiivisia tunteita. Päähenkilö on David Raker, jonka oma vaimo on kuollut ja nyt hän etsii kadonneita henkilöitä. Kirjassa kuolleeksi luullun pojan äiti ottaa yhteyttä Davidiin, koska hän on mielestään nähnyt kuolleen poikansa kaupungilla. Tämä johtaa (mielestäni) hyvin sekavaan selvittelyyn ja monimutkaiseen takaa-ajoon, jossa ei väkivaltaa ja omituisuuksia puutu. Voi olla, että en ihan pian lainaa lisää Weaverin kirjoja.

Helmet-haasteessa kohtaan: 10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna 



Ruth Ware; Huonetoveri

 

Psykologinen trilleri siitä, kuka murhasi yliopiston suosituimman tytön. April oli rikas, kaunis, häikäisevä ja Hannahin huonetoveri. Ystäväjoukko koostui vajaasta puolesta tusinasta opiskelijatoverista, joiden vaiheita kirjassa seurataan sekä menneessä ajassa yliopistolla, että nykyajassa vuosikausia myöhemmin. Aprilin tappaja on tuomittu ja kuolee vankeudessa, mutta Hannahia kylmää ajatus, ettei tuomio ollutkaan oikea. Kirjan kahdesta eri aikatasosta vanhempi Oxfordin yliopistoon sijoittuva oli parempi ja nykyaika vähän tahmeampaa luettavaa. 

Helmet-haasteessa: 31. Kirjassa on vammainen henkilö 


Shari Lapena; Vieras talossa


 Shari Lapenan Vieras talossa oli kyllä ihan mahtavan jännä, koukuttava ja mielenkiintoinen tarina. Päähenkilö on nuori aviovaimo Karen, joka herää sairaalassa ajettuaan kolarin ja loukattuaan päänsä. Karen on saanut muistinmenetyksen. Jännitysnäytelmäksi tämä muuttuu siinä vaiheessa, kun poliisi alkaa tutkia samalla seudulla tapahtunutta murhaa, johon Karen jotenkin liittyy. Onko hän silminnäkijä vai jotain vielä pahemaa, sitä ei kukaan tunnu tietävän. Ja uskooko poliisi koko muistinmenetykseen? Miten Karenin aviomies ja naapurit liittyvät asiaan? 

Kyllä, mielelläni luen lisää Lapenalta.

Helmet-haasteessa: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä


keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Eva Frantz; Lasta et minulta vie


 Anna Glad, äiti ja poliisi, elää samanlaista pikkulapsiarkea kuin kuka tahansa työssäkäyvä äiti. Ja myös kirjan rikostarinan teemana on vanhemmuus ja sijaisvanhemmuus, hyvät ja huonot vanhemmat, huostaanotto ja kosto lapsena koetulle kärsimykselle. Leikkipuiston viemäristä löydetään naisen ruumis. Monimutkaisen juonikuvion seurauksena jäljet johtavat menneisyyteen ja poikakoulussa tapahtuneisiin vääryyksiin. Frantz on kyllä vakuuttava, toivon että sarjan kirjoja tulee vielä paljon.

Helmet-haateessa: 34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus 


tiistai 16. tammikuuta 2024

Donna Leon; Kuolema vieraalla maalla


 Toinen osa venetsialais-dekkareista, jossa komisario Brunetti ratkoo rikoksia ja elää leppoisaa perhe-elämäänsä. Tässä romaanissa kanaalista löydetään amerikkalaismiehen ruumis. Päätä vaivaamatonta perusdekkaria, johon voi turvautua aina silloin, kun ei jaksa mitään haastavampaa. Romaanista hyppäsi silmille pikantti yksityiskohta, joka oli minulle yllätys. Brunetti toteaa, että Amerikoissa on niin helppoa mennä kirjastoon, josta kuka tahansa voi lainata mitä tahansa, mikä ei ole Italiassa mahdollista. Jäin miettimään, onko asia oikeasti näin vai mitä mitä mitä...? Siis minkälainen kirjastolaitos on Italiassa. Tai yleensäkin olemmeko me suomalaiset tottuneet meidän hyvään, kenelle tahansa vapaaseen ja ilmaiseen kirjastolaitokseen. Mieleeni ei ole edes pälkähtänyt, että joka maassa ei olisi samoin?

Helmet-haasteessa kohtaan: 21. Kirjasta on tehty TV-sarja 


sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Natalie Cox; Kahden kauppa


 Tarina identiteettivarkaudesta. Aihe on aika vähän käytetty kirjallisuudessa, ehkä, vaikka voisi olla hyvinkin hedelmällinen juoni. Tämä ei ollut. Päähenkilö on Clem, joka työskentelee juustopuodissa (sekin aika poikkeuksellinen valinta), harrastaa rullaluistelua ja omistaa koiran. Joku esiintyy Cleminä ravintoloissa ja taitaa tyhjentää päähenkilön tilinkin. Puoli kirjaa sitä ihmetellään ja sitten kun asia selviää, selviää myös yhteydet hyvinkin vakavaan rikosvyyhteen. Päähenkilön ja poliisin välillä syttyy asiaankuuluvasti romantillisia säkenöitä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Lontooseen. Ei ehkä ihan minunlaiseni kirja, mutta kyllä tämän nyt luki ilman suurenpaa päänvaivaa.

Helmet-haasteessa: 24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin 


maanantai 8. tammikuuta 2024

Heidi Mäkinen; Ei saa mennä ulos saunaiholla


 Pidin tästä kirjasta enemmin, kuin ennalta uskoin toivoakaan. Kirjan kieli oli kaunista, helppolukuista ja menevää. Eipä tarvinnut ponnistella sen lukemiseksi. Kirjan kaksi päähenkilöä, kaksi eri naista, olivat kumpikin mielenkiintoisia persoonia ja kuitenkin ihan tavallisia naisia. Kolmas päähenkilö oli kissa, Kyllikki, jonka housuihin tipahdin heti saumattomasti, vaikka en mikään kissaihminen olekaan. Mutta niin eläin-ihminen sentään, että solahdin kissan päähän aivan kuin vettä vain, sain hänen persoonastaan kiinni ja nyökyttelin mukana. Kissa-parka, jos näin nyt saa sanoa.

Helmet-haasteessa kohtaan: 41. Kirjassa syntyy lapsi 


Hilja Valtonen; Nuoren opettajattaren varaventtiili


 Nuoren  opettajattaren varaventtiili on julkaistu vuonna 1926 ja se sijoittuu maalaiskoulumaisemaan Pohjanmaalla vuonna 1923. Muistan lukeneeni tämän joskus aivan keskenkasvuisena lapsena tai nuorena oman äitini suosituksesta ja pitäneeni silloin kirjasta aika paljon (voiko olla totta, vai kultaako aika muistot?). Nyt uusintakierroksella en olisi muistanut mitään kirjan tarinasta ja jostain syystä en edes hirveästi pitänyt tästä. En osaa sanoa missä vika. Kirja on tietenkin aivan vanhanaikainen, mutta sehän kuuluu asiaan näin vanhassa kirjassa. Päähenkilö Liisa Harju matkustaa Savosta Pohjanmaalle opettamaan lapsia kyläkoulussa ja kohtaa siellä yhden jos toisenkin esteen tiellään. Koulussa ja kylällä ollaan patavanhoillisia ja tympeitä nuorta naisopettajaa kohtaan. Mutta niin on opettaja itsekin vähän ilkeä rempseällä tavalla. Rakkaustarinakin kirjassa kulkee mukana, se ei ole kirjan parasta antia, mutta täytyy katsella historiallisten silmälasien läpi. Onpahan luettu. Aikansa kuva ja tavallaan eräänlainen klassikko tämäkin on.

Pisti silmään: koululainen, köyhän perheen vesa, joku ehkä 8-10 -vuotias lettipäätyttö varastaa koulun kaapista pyyhekumeja tai vastaavaa ja antaa niitä luokkatovereilleen. Asia tutkitaan rehtorin, opettajien ja vanhempien avustuksella. Rangaistukseksi tyttö-parka joutuu kasvatuslaitokseen. 

Helmet-haasteessa: 6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle 


keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Elina Backman; Kun kuningas kuolee

 

Eikä kalvennut tämä toinenkaan vuoden kirja. Olen ennakkoluuloinen aina aloittaessani jonkun ennen lukemattoman kirjailijan kirjaa. Pelkään aina pahinta, että "ei se kuitenkaan voi olla hyvä". Muutosvastarintaa? No, onneksi yleensä olen väärässä! Niin tälläkin kertaa. Elina Backmannin Kun kuningas kuolee oli paljon parempi dekkari, kuin arvasinkaan. Jos juonessa saattoikin olla toistoa ja kliseitä, sellaista, mitä nyt nykypäivän dekkarit ovat, niin Backmanin kieli oli ainakin kaunista, sujuvaa, ehjää ja virheetöntä. Nautinnollista lukea. 

Kirjassa murhataan miehiä ja jäljet johtavat menneisyyteen. Aikaan 30 vuotta taaksepäin, jolloin Hartolan kunnassa on murhattu teinityttö ja toinen rippikoululainen kadonnut. Potkut saanut toimittaja Saana matkustaa Hartolaan tutkimaan vanhoja tapauksia. Miesten murhia taas tutkii rikosylikomisario Jan Leino. Saana ja Jan tapaavat toisensa ja romantiikkaa on luvassa. Jopa hieman enemmän, kuin dekkareissa yleensä.

Nyt innolla sarjan seuraavaa osaa päin.

Helmet-haasteessa laitan kirjan kohtaan: 38. Kirjan kannessa on käsi tai kädet


Sebastian Fitzek; Unissakävelijä


 Uusi lukuvuosi starttaa tällä kirjalla. Unissakävelijä on aivan stephenkingimäinen trilleri nuoresta miehestä, joka kävelee unissaan ja tekee vastenmielisiä asioita tiedostamattaan. Kunnes todellisuus heitetäänkin yhtäkkiä ympäri, eikä voikaan olla varma, mikä tapahtuu unessa, mikä valveilla tai välitilassa. Ja mikä on totta ja mikä valetta. Se ei ole selvää lukijalle, eikä kirjan päähenkilölle itsekään. Matto vedetään jalkojen alta monta kertaa. Hyytävän jännä ja koukuttava trilleri, ihan Fitzekin parhaita, ellei paras.

Helmet 2024 -lukuhaasteessa sovitan tämän kohtaan 29. Kirjassa valehdellaan.