Kolmen aikuisen sisaren selviytymistarina, jossa vanhin alistaa nuorempaansa. Luin kirjan jos joskus loppukesällä, joten mitenkään kovin tuoreessa muistissa tapahtumat ei ole. Kiihkeän jännittävä kertomus kuitenkin, kuten Frimanssonit aina.
Lukupäiväkirjani, kirjojen herättämiä ajatuksia ja muuta kirjallista pulinaa.
torstai 30. lokakuuta 2014
Inger Frimansson; Pimeyden jäljet
Kolmen aikuisen sisaren selviytymistarina, jossa vanhin alistaa nuorempaansa. Luin kirjan jos joskus loppukesällä, joten mitenkään kovin tuoreessa muistissa tapahtumat ei ole. Kiihkeän jännittävä kertomus kuitenkin, kuten Frimanssonit aina.
maanantai 27. lokakuuta 2014
Heidi Köngäs; Hyväntekijä
Hyväntekijä oli minusta Köngäksen välikirja. Luin ensin tuon edellisen postauksen Jokin sinusta -romaanin ja tämän Hyväntekijän vasta paljon myöhemmin. En millään olisi voinut kuvitella, että nämä ovat kirjoitettu päinvastaisessa järjestyksessä. Kummassakin esiintyy yksi sama pieni thing, joka jäi kilkuttelemaan epäsointista kelloaan päähäni: kummankin tarinassa esiintyy esiintyy lapsi, joka "oppii jo varhain tekemään itselle ruokaa sotkemalla talkkunajauhoja ja hilloa tai mustikkaa ja sokeria". Minusta olisi riittänyt, että tämä esitetään vain toisessa romaanissa. Toistoja ei voi välttää, mutta jokin tekee tästä toistosta alleviivaavaa. Sen täytyy olla kirjailijan itsensä lapsuusmuisto, miksi se muuten olisi näin tärkeä, että pitää kirjoittaa kahteen perättäiseen kirjaan. Ja aina kun romaanin sivuilla puhuu kirjailija, niin jotenkin se vain... paljastaa liikaa. Soisin romaanin sivuilla puhuvan vain kyseisten romaanihenkilöiden.
Hyväntekijän hahmot eivät olleet ihan luontevia, mutta Alman äiti oli aivan mainio. Tykkään vanhuksista ja höperöistä erikoisesti. Niistä jaksaisi lukea vaikka kuinkta. Rakkaustarinoita ei niinkään.
Hyväntekijän hahmot eivät olleet ihan luontevia, mutta Alman äiti oli aivan mainio. Tykkään vanhuksista ja höperöistä erikoisesti. Niistä jaksaisi lukea vaikka kuinkta. Rakkaustarinoita ei niinkään.
Heidi Köngäs; Jokin sinusta
Jokin sinusta oli aivan loppua lukuunottamatta kiehtova paketti lapsuusmuistoja, 60-luvun ajankuvaa ja elämänmenoa, äitiyttä, isyyttä, Ruotsiin muuttoa ja mustikka-talkkunahyvettä. Margan lapsuudessa on suuri salaisuus, johon liittyy Äiti ja Soili. Vanhempana Marga kaivelee lapsuutensa salaisuudet auki ja jostain syystä silloin kirja vähän lässähtää. Vaan on Köngäs aivan mestari kirjoittamaan kaunista tekstiä, tätä on niin ilo lukea. Ihan pikku-pikku-hippuisen rakenteessa oli jotain rikkonaista.
Jørgen Brekke; Uneton
Toinen kirja heti perään, jossa oli kuvottavia eläinten pahoinpitelyyn liittyviä aiheita. Siitä en tykkää. Luin kirjan vähän väkisin, koska toivon löytäväni paljon lisää hyviä pohjoismaalaisia dekkarikirjailijoita. Ne ovat ihan parasta a-luokkaa. Mutta Brekkessä oli vialla myös jotain muuta: aikahypyt. Kaksi tarinaa usean sadan vuoden erolla ei ole ikinä ollut lempparijuttujani. Historialliset romaanit on asia erikseen, ne ovat aivan ihania kun pitäydytään siellä omassa ajassa, mutta ei näin. Miksi, miksi pitää sotkea kahta eri aikakautta. Nykyajassa pysyessään tämä romaani olisi ollut niin paljon selkeämpi, jännittävämpi ja jatkuvampi. Siis mikäli ei olisi tarvinnut koko ajan ajatella sitä eläinrääkkäystä. Vain mies voi kirjoittaa sellaisesta, yök. En tiedä jatkanko vielä Brekkellä, katsotaan. Voi olla, että yritän saada käsiini järjestyksessä ensimmäisen kirjan, jossa poliisi Odd Singsaker tutkii edellistä juttuaan, mutta mikään kiire minulla ei nyt ole. Jännitystarinana tämä musiikkiin hurahtaneesta psykopaatista ja soittorasiasta kertova trilleri on kohtalainen. Vain kohtalainen. Vähän ennalta arvattava ja vähän laimea.
sunnuntai 26. lokakuuta 2014
Tuomas Kyrö; Tilkka
Joo-o, Tuomas Kyrö osaa kirjoittaa helppoa, hyvää ja
sujuvaa tekstiä, tällaista lukee niin mielellään. Keskussotilassairaala
Tilkassa tapaavat erilaiset miehet, nuoret ja vanhat. Kullakin on oma syynsä
olla potilaana, kullakin oma menneisyytensä, jota vähän valotetaan. Huom;
vähän! Jäi hieman kaivelemaan, kun osa jäi vihjailuiksi ja avautumatta sen
enempää, mutta silti tämä oli hauska romaani lukea. Osittain Tilkka oli ihan
mielensäpahoittajamaista tekstiä, vaikka Tilkasta siihen on vielä monta vuotta.
Esi-mielensäpahoittaja ehkä. Sikojen teurastuksesta en tykännyt. Oliko pakko. Hyvä kirja, jota en toivo esimerkiksi äitini lukevan.
torstai 16. lokakuuta 2014
Lotta Lundberg; Klovnin kyyneleet
Klovnin kyyneleet oli kirjaston tyrkky-hyllyssä, otin
tämän sian ihan säkissä ja pahoin pelkäsin, etten tule nauttimaan
lukuelämyksestä. Siis kamoon hei; kirja kääpiöistä? Ja vielä noin irvokas kansikuva. Sirkusta, kääpiöitä,
friikkejä, erilaisuuden tuskaa. En tykkää klovneista oli ne minkä kokoisia
tahansa. En siis tiedä miksi kirjan otin.
Yllätyin iloisesti. Klovnin kyyneleet kertoi tarinan
30-luvun sirkuskääpiöistä,
lyhytkasvuisista ihmisistä. Seurueesta, joka muutti ensin Amerikasta
Berliiniin, sieltä Hitlerin kuolemanpartioita pakoon aina Ruotsiin saakka. Tuona
aikana, jolloin Hitlerin nousevat joukot pyrkivät täydelliseen eugeniikkaan ja puhdistamaan
ihmisrodun. Myöhemmin luin asiasta enemmin ja opin, että lyhytkasvuisten
kohtalo ei ollut natsisaksan rotupuhdistusten aikana aivan yhtä paha kuin
muiden friikkien, sillä kääpiöt olivat arvokasta tutkimusmateriaalia ja heitä
pidettiin arvokkaina.
Kirjassa oli paljon irvokkaita ja yököttäviä tilanteita.
Mielenkiintoista oli Coney Islandin sirkuksessa kuvailtu keskostalo. Tämä on
aivan totta: 30-luvulla Coney Islandin huvipuistossa oli oikeasti keskostalo,
jossa yleisö huvitteli katselemalla lasin takaa liian varhain syntyneitä
keskoslapsia. Ihmiset olivat
kiinnostuneet kaikenlaisista friikeistä. Näitä keskosia syötettiin
jonkinlaisilla pipeteillä ja monet säilyivät näin hengissä ja muuttivat
takaisin omaan kotiin sirkuskautensa jälkeen! Huh.
Enpä haluaisi olla kyttyräselkäinen mulattikääpiö, en
kaksineuvoinen kääpiö enkä muutenkaan mikään lyhytkasvuinen. Tai edes neekeri,
joka on tuotu Afrikasta sirkuksen vetonaulaksi. Tuohon aikaan oli tapana
järjestää yleisöesityksenä neekerinaisten synnytyksiä. Siis oikeasti. Jessus. Opettava
ja laajentava kirja. Kannattaa lukea jo pelkän tosipohjansa ja historian
asiantuntemuksen vuoksi.
Tuomas Kyrö; Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike
Mielensäpahoittaja on ihana. Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kukaan ei tule käymään. Vielä enemmin pahoitin, kun Kolehmainen tuli kylään.
Ruskeakastike jatkaa mielensäpahoittajan suoraviivaista linjaa, onhan tämä melkein yhtä hyvä kuin sarjan ensimmäinen kirja, joka esitteli meille tämän kahdeksankymppisen vanhuksen, Mielensäpahoittajan. Taattu lukuelämys.
Ruskeakastike jatkaa mielensäpahoittajan suoraviivaista linjaa, onhan tämä melkein yhtä hyvä kuin sarjan ensimmäinen kirja, joka esitteli meille tämän kahdeksankymppisen vanhuksen, Mielensäpahoittajan. Taattu lukuelämys.
Outi Pakkanen; Maanantaihin on paljon matkaa
Ja tässä vielä kolmen romaanin yhteisteoksen viimeinen osa, joka kuuluu kahden edellisen tavoin Murhan jälkeen mainoskatko -kansien väliin. Edelleen hupaisaa hippiaikaa, johon on kauhean vaikea sopeutua. Joku ihan näppärä murhatutkimus tässäkin on täytynyt olla.
Outi Pakkanen; Murhan jälkeen mainostkatko
Luin tämän kirjan osana kolmen romaanin sarjaa, jotka oli niputettu yllä kuvatulla kansikuvalla. Alla kirjan uudempi kansi. Valitettavasti kirjan juoni, murhaaja, murhattu ja kaikki muukin on tyystin pyyhitty pois mielestä, mutta sen muistan, etten pidä näistä varhaisimmista outipakkasista aivan yhtä paljon kuin tuoreista.
Outi Pakkanen; Kiinalainen aamutakki
No enpä voi sanoa muistavani tästä enää mitään, sillä olen lukenut kirjan joskus elokuussa, mutta muistaakseni tämän kirjan kohdalla kohtasin merkilliseen termiin, johon ei edes google auttanut. Termi oli hippinauha. Tietääkö kukaan, mikä on hippinauha? Siinä ei auttanut paljon googlettelut eikä googlen kuvahaut. Sen opin, että murhan voi tehdä hippinauhoilla. Anteeksi millä?
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)