lauantai 30. tammikuuta 2021

Minna Rytisalo; Rouva C.

 


Minna Canth on ollut minulle aina vain naisasianainen, tyttöjen koulutuksen puolestapuhuja, kirjailija ja kuopiolainen suurvaikuttaja. En ole tiennyt yhtään mitään Minnan nuoruusvaiheista; opiskelusta, kihlauksesta, avioliitosta ja perheenäidin elämästä Jyväskylässä. Rouva C. keskittyy siihen osaan Minna Canthin historiassa, fiktion avulla. Eli oikeastaan siihen, mitä tapahtui ennen kuin Minna Canthista tuli vaikuttaja. Kirjailijan jälkisanat selittää sitten, mikä oli totta ja mikä vähän muokkailtua ja millä perusteella kirjailija oli valinnut kutakin.

Lukemiseni lähti vauhtiin vähän hitaasti. Mietin, välitänkö nyt lukea niin paljon Minnan kohkaamisesta jyväskyläläisessä oppilaitoksessa, välillä siitä irtisanouduttiin ja välillä taas liityttiin takaisin, kunnes taas... Mutta kun kirja eteni, se muuttui samalla koko ajan kiehtovammaksi. Tavallaan osa siitä oli sitäkin, että odotin koko ajan, tuleeko tapahtumaan jotain "oikeita" historiallisia faktoja, joita tiesin odottaa. Oikeastaan ei, mutta loppuosa kirjaa oli silti tavattoman mielenkiintoinen. Se herätti myös mielenkiinnon lukea enemmän Minna Canthia ja elämäkertateoksen.

Kuuntelin kirjan äänikirjana lenkkeillessä ja ihastuin lukijaan; Vuokko Hovatta oli ihan napakymppi.


Helmet -haasteessa kohteeseen: 2. Kirjan on kirjoittanut opettaja
ja
Popsugarissa: 39. A book everyone seems to have read but you

torstai 28. tammikuuta 2021

Elly Griffiths; Korppikuningas

 


Korppikuningas oli ihan hirmuisen hyvä osa Ruth Galloway-sarjaa. Tietenkin nämä ovat kaikki ihan samanlaisia eivätkä tarjoa (paljon) mitään yllätyksiä, mutta tällaisten tarinoiden viehätys onkin juuri siinä! Taatusti tietää mitä saa, ihanaa viihdyttävää dekkaria, tuttuja henkilöitä, tasaista laatua ja nyt näissä kahdessa viimeisessä kirjassa on selvästi ollut jo vähän huumorin tuikahduksia. Ehkä Griffiths on kehittynyt kirjailijana koko ajan varmemmaksi.

Ruthin vanha opiskelijakaveri Dan on kuollut, eikä suinkaan tapaturmaisesti. Ruth lähtee Pohjois-Englantiin tutkimaan Danin tekemää hautalöytöä. Joku alkaa uhkailla Ruthia lähettelemällä tämän puhelimeen tekstiviestejä. Ruth huolestuu tyttärensä Katen turvallisuuden puolesta. Mutta onneksi babysitterinä on mukana Katen kummisetä, ihana druidi Cathbad. Myös Kate on yksi ihan parhaista romaaneissa kuvatuista lapsihahmoista. Katen toteamat Isi! huudahdukset tulevat juuri ajallaan. Vaikka tämmöisen voisi kuvitella olevan kliseinen ratkaisu, niin jostain syystä Katen Isit! eivät ole sitä.

Helmet-haasteessa kohtaan: 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa
ja
Popsugarissa: 12. A book you have seen on someone’s bookshelf (in real life, on a Zoom call, in a TV show, etc.)


keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Lotta-Sofia Saahko; Papan kanssa kahvilla




Kirjaa mainostettiin näin: "Keväällä 2020 koko Suomi seurasi, kun Lotta ja pappa lauloivat vanhoja sävelmiä Facebookissa."
No en kyllä ollut koskaan kuullut Facebookissa tai missään muuallakaan Lotasta ja Papasta, mutta tässä kirjassa olikin selvä facebookmainen tai muistiinpanomainen ote. Aluksi siihen oli vaikea tottua. Varsinkin Lotan Oho! ja Jees! huudahduksiin, kun hän kuunteli Papan muistelmia ja oli hämmästelevinään niitä. Tai sitten se johtuu siitä, että kirjoittaja Lotta-Sofia on vloggaaja ja tubettaja, eli nyt mennään aivan erilaiseen kirjalliseen ja sanalliseen ilmaisuun, johon olen tottunut. 
Evakkotarinat ovat aina riipaisevia ja upeita ja joka ikinen olisi oman kirjansa arvoinen. Niin vähän meillä on enää kertojia ja kohta kukaan ei muista. Ensin arvioin Papan ja oman äitini saman ikäiseksi, mutta sitten kävikin ilmi, että Pappa on jopa vähän nuorempi kuin minun äitini, joka lähti myös evakkoon Karjalasta. Eli aihe oli minulle tuttu, mutta silti tarinassa oli paljon uutta ja vierasta. Mietin kovasti, miten saisin avattua tätä tarinaa omalle äidilleni, joka ei enää lue kirjoja, mutta voisi innostua vertailemaan Papan muistoja ja omia kokemuksiaan. Hän varmaan rakastaisi Papan tarinaa! Pappa on ihan rautaa.

Helmet -haasteessa kohtaan: 26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa
ja
Popsugar -haasteessa: 31. A book by a blogger, vlogger, YouTube video creator, or other online personality

sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Lone Theils; Kohtalokas merimatka


 Nora Sand, Englannissa työskentelevä tanskalaistoimittaja, löytää vanhan tavaran kaupasta matkalaukun ja ostaa sen uteliaisuudesta. Matkalaukun kätköistä paljastuu nuorten tyttöjen valokuvia. Yksi valokuvista kiinnittää Noran huomion: se on otettu Tanskassa ja tytöt on ilmoitettu kadonneiksi. Tästä lähtee liikkeelle tutkinta, joka vie Noran vankilaan tapaamaan sarjamurhaajaa ja kiihkeälle etsintäretkelle pikkukyliin, hoitokoteihin ja satamiin. Vanha koulutoveri Anders, jonka kanssa Noralla on ollut vähän säpinää nuoruusvuosina, saapuu Lontooseen koulutukseen. Sekin horjuttaa Noran tasapainoa.

Tässä oli kohtalaisen kiva dekkarisarjan aloitus.


Helmet -haasteessa en keksi parempaa kohtaa kuin helppo: 31. Jännityskirja tai dekkari 
ja Popsugarissa: 46. A book from your TBR list you meant to read last year but didn’t



torstai 21. tammikuuta 2021

Max Seeck; Hammurabin enkelit


 Hammurabin enkelit aloittaa Daniel Kuisma -sarjan. Tässä ensimmäisessä kirjassa Kuisman tie vie Kroatiaan selvittämään suurlähetystön virkailijan katoamistapausta. Työpariksi Helsingistä lähetetään Annika Lehto, 32-vuotias huippuammattilainen, jota kirjassa tytöteltiin. Tämä pisti silmään läpi kirjan. Annikan kyllä mainittiin olevan ikäistään nuoremman näköinen, jolta kysytään aina paperit alkoholijuomia ostaessa. No, mutta. Siis kirjahan oli ihan rautaa kannesta kanteen. Daniel Kuisman menneisyys luo varjonsa tähänkin tutkintaan ja menneisyydestä alkaa nousta tuttuja nimiä. Kysymys kuuluu, keneen voi luottaa ja ovatko asiaan sekaantuneet ihmiset sitä mitä väittävät. Kuka pettää ja ketä. Erikoisen positiivinen seikka oli, että eräästä Kroatian päässä olevasta ihmisestä ei tehty pettäjää, vaan tyyppi oli juuri niin puhtoinen ja ammattitaitoinen, kuin annettiin ymmärtää. Olisi ollut kliseistä ja liian helppoa ja tavallaan "muka-nokkelaa" leipoa monista asianosaisista pettureita. Pelkäsin asiaa melkein loppuun saakka ja sitten tuuletin mielessäni iloisena, kun pahat pelkoni osoittautuivat turhiksi.

Helmet -haasteessa kohtaan: 41. Kirjassa matkustetaan junalla
ja
Popsugarissa kohtaan: 45. The book that’s been on your TBR list for the longest amount of time

tiistai 19. tammikuuta 2021

Anni Kytömäki; Margarita


 Margaritan myötä olen aika sanaton. Kirjassa oli kaikki niin kohdallaan, että nyt on vähän takki tyhjä. En ole varma, oliko tämä parempi vai saman tasoinen kuin Kytömäen aikaisemmat Kultarinta ja Kivitasku. Ehkä vielä parempi ja mukaan tempaavampi. Mutta en suinkaan lukenut kirjaa ahmien päivässä tai kahdessa, koska kirja oli myös ahdistava ja surullinen. Minun on vaikea lukea kirjoja, joissa käsitellään puiden kaatoa, metsänhoitoa ja eläinten elinalueiden tuhoutumista. Olin juuri ennen kirjan aloittamista sattumalta lukenut artikkelin raakun eli jokihelmisimpukan kohtalosta vesistöissämme. Masentavaa ja traagista. Ihmisen taloudellinen ahneus on rajaton. Se tekee surulliseksi. Ihmiskohtaloista ei niin väliä, ihmiset eivät ole tärkeitä. Ei edes Senni, kirjan päähenkilö, joka hieroo asiakkaita kylpylässä ja hullaantuu miehestä. Taistelee valtion päätäntävaltaa vastaan, ei saa oikeutta. Ja kaikki tämä on kuin vain pieni, mitätön, ohikiitävä hetki simpukan elämän rinnalla. Ja kuoleman, joka on elämän lyhyin hetki.

Kytömäen Margarita voitti siis vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Eikä turhaan.


Kirja kolahtaa Helmet -haasteessa kohtaan: 40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista
ja
Popsugar -haasteessa kohtaan: 18. A book about a subject you are passionate about


maanantai 18. tammikuuta 2021

Outi Pakkanen; Hinnalla millä hyvänsä


 Ihan mahdollista, että olen lukenut tämän aikaisemminkin, koska tarinassa oli jotain tuttua, mutta varma en voi olla. Kirja on julkaistu vuonna 2005. Teini-ikäiset tyttöset Hannamai ja Piritta haluavat kuuluisuutta hinnalla millä hyvänsä. Tosi-tv:tä, idolsia, laulu-uraa, misseyttä.. ihan mitä vain. Hannamai on pomo ja Piritta menee mukana. Hannamai syyttää koulun teknisen työn opettajaa Juhaa seksuaalisesta häirinnästä. Pirittakaan ei voi sietää Juhaa, joka sattuu olemaan myös hänen äitinsä uusi miesystävä ja näin ollen Pirittan uusio-isä. Suhteet ja syytökset sotkeutuvat entisestään, kun yksi porukasta löydetään kuolleena.

Anna Laine oli kirjassa sivuhenkilönä, pääsi sentään muutaman reseptin luettelemaan. Siksipä kirjalla vastaa hyvin Helmet -haasteen kohtaan: 44. Kirjassa on reseptejä


sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Mats Strandberg; Risteily


 En pidä yleensä kauhugenrestä eikä Stephen King kuulu lempikirjailijoihini. Strandbergin Risteilyä on kuitenkin luonnehdittu kingimäiseksi kauhuromaaniksi ja kyllä siinä jotain perää oli. Paitsi että tämä oli ainakin puolet parempi kuin King.

Kirjassa ollaan Tukholmasta Turkuun -risteilyllä Baltic Charismalla. Laiva on jo elähtänyt ja matkustajiksi valikoituu usein vain rellestäviä ja ryyppääviä asiakkaita. Kyllähän te tiedätte nämä ruotsin risteilyt. Tai siis suomen risteilyt tällä kertaa. Matkustajia kuvataan tavattoman elävästi ja aidosti. Voin sanoa, että harva kirjailija saa hahmonsa näin eläviksi ja inhimillisiksi. Ensimmäiset puoli kirjaa osasin vain nauttia tästä. Sitten risteilyllä menee jokin pahasti pieleen ja tulee ensimmäiset yliluonnolliset kauhupiirteet. Tuntuu sykähdyttävältä, kun jo tutuksi ja inhimilliseksi tulleet henkilöhahmot joutuvat pahuudelle alttiiksi. Verta oli hivenen liikaa, vähempikin olisi riittänyt, mutta kaikkinensa aivan mahtava romaani. Kirjan luvut olivat mukavan lyhyitä ja kaikki oli otsikoitu selkeästi sen mukaan, kenestä päähenkilöstä oli kyse. Niin ihanan kohteliasta lukijaa kohtaan.

Helmet -haasteessa kohtaan: 47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta, kirjaparina oli Seireeni by Pauliina Susi


perjantai 15. tammikuuta 2021

Jens Henrik Jensen; Hirtetyt koirat


 Nyt tuli ihan uusi dekkarikirjailija minulle. Joskus olen tällaisen kirjaston hyllyssä nähnyt, mutta en ollut saanut aikaisemmin aikaiseksi lainata ihan kotiin saakka. Nyt sain ja se kannatti. Vaikka kirjan nimi on pahaenteisesti Hirtetyt koirat ja tällaista äärimmäisen eläinrakasta pehmosielua aina pelottaa, tapahtuuko kirjassa eläimille jotain pahaa, niin pystyin nauttimaan kirjasta täysin. Muutama koiranhirtto kirjassa tapahtui, mutta niitä ei onneksi kuvailtu reaaliaikaisesti eikä koirien kärsimyksistä tarvinnut lukea. Ehkä vain yhdessä kohdassa käsiteltiin vastenmielistä espanjalaista tapaa kohdella kilpakoiria, mutta kirjan henkilöt vain puhuivat siitä ja tietenkin tuomitsivat tavan barbaarisena, kuten sivistyneen ihmisen kuuluukin. Tässä muuten syy, miksi en voi tuntea mitään lämpimiä tunteita koko Espanjaa kohtaan.

Kirjan päähenkilö on ex-sankarisotilas Niels Oxen, joka kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä ja on eristäytynyt yhteiskunnasta. Hän haluaa elää koiransa kanssa erakkona metsässä. Ei ihmiskontakteja, ei perhettä, ei yhteiskunnan tukia, ei mitään. Mutta sitten sankari joutuu vahingossa murhasta syytetyksi. Todistaakseen syyttömyytensä Oxenin täytyy löytää oikea syyllinen ja hän päätyy auttamaan poliisin tiedustelupalvelua. Tiedustelupalvelun sisälläkin joku saattaa olla myyrä ja toisilla oma lehmä ojassa, Oxen ei voi olla ihan varma, keneen voi luottaa.


Helmet -haasteessa kirja menee kohtaan: 12. Kirjassa ollaan metsässä


keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Lars Kepler; Peilimies

 

Peilimies on jo 8. osa Joona Linna-sarjaa. Taso on ollut hivenen epätasainen. Ehkä kirjat 5. ja 6. olivat pieni notkahdus, mutta tässä Peilimiehessä ainakin päästiin taas asiaan. Väkivaltainenhan tämä oli, mutta joskus dekkarin kuuluukin olla sellainen. Pehmodekkarit ovat sitten asia erikseen.

Pamelan ja Martinin tytär on hukkunut jo vuosia aiemmin onnettomuudessa, jossa Martinkin joutui veden varaan ja pelastettiin avannosta. Nyt he haluaisivat adoptoida itselleen tyttären, joka on jo menettänyt toiveensa saada milloinkaan omaa kotia. Mutta sitten tyttö katoaa. Myös monia muita tyttöjä on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Joona Linna pääsee merkillisen pahantekijän jäljille, kun puistosta löytyy ruumis ja valvontakamerat ovat kuvanneet silminnäkijän surmalle. Tarvitaan psykologin apua, ennen kuin merkillisen pahantekijän pään sisälle päästään ja rikos alkaa selvitä.

Helmet -haasteessa kohtaan: 25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa
ja
Popsugar -haasteessa kohtaan: 34. A book about a social justice issue


tiistai 12. tammikuuta 2021

Pirkko Saisio; Spuuki Spaidermän ja raju nonna


 Kuuntelin äänikirjana Spuuki Spaidermänin. Pirkko Saision itsensä lukemana tämä oli pikkuinen hauska "lasten suusta" -tarinoista koostuva kokoelma. Isovanhempien ja lastenlasten suhde tuli esiin lämpimänä ja herttaisena. Ei niin yliampuvan tekohauskaa, kuin monet Iltalehden lasten suusta -artikkelit. Ehkä tätä voisi sanoa vähän maanläheisemmäksi ja ehdottomasti ainakin henkilökohtaisemmaksi. Kansikuvastaan huolimatta kyseessä siis ei ole lastenkirja, vaan aikuisille (varsinkin vanhemmille ja isovanhemmille) tarkoitettu kirja.


Helmet-haasteessa kirja käy kohtaan: 18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä
ja
Popsugar -haasteessa kohtaan: 33. A book featuring three generations (grandparent, parent, child)



maanantai 11. tammikuuta 2021

P. D. James; Valepotilas


 Valepotilas
on ilmestynyt jo 1971, mutta suomalainen käännös vasta 2013. Jotenkin oli hauskaa lukea tätä  kirjaa sovittaen sitä koko ajan omaan aikaansa eli 70-lukuun. Kirja on kestänyt aikaa yllättävän hyvin, joskaan en ota kantaa sairaanhoidon ja lääketieteen kehitysaskeliin ja trendeihin, kun en niistä mitään ymmärrä. Ajankuva näkyi erityisesti sairaanhoitajien asujen ja varsinkin päähineiden kuvailussa. 

Kirjan jännitystarina tapahtuu sairaanhoitokoulussa, jonka kaksi oppilasta saa surmansa. Siitä lähti klassinen suoraviivainen rikostutkinta Adam Dalglieshin johdolla. Pidin kirjasta.


Helmet 2021 -haasteessa kohtaan: 38. Kirja on käännetty hyvin
ja 
Popsugar 2021 -haasteessa kohtaan:40. Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge
 

perjantai 8. tammikuuta 2021

Elly Griffiths; Käärmeen kirous


 Käärmeen kirous oli mukava jatkumo Ruth Galloway -sarjaan. Tässä neljännessä kirjassa Ruthin tytär Kate on jo vuoden ikäinen. Pieni perhe elää yksinäisellä suolamarskilla ja saa naapurikseen vieraan Australiasta saakka. Paikallisessa museossa on arveluttavalla tavalla saatuja aboriginaalien pääkalloja kokoelmissaan, nämä pitäisi palauttaa takaisin isiensä maahan. Mutta löytyy museosta uudempaakin ruumista ja raatoa. Ruth itse törmää siellä vainajaan, joka on lyyhistynyt maasta kaivetun piispa Augustinen hauta-arkun viereen. Syyllistä etsitään museon omistajista. 
Ensimmäistä kertaa havaitsin huumoria tässä sarjassa! Muutamia hörähdyttäviä hetkiä koettu.


Helmet -haasteessa:14. Kirja on osa kirjasarjaa
ja
Popsugar -haasteessa: 23. A book with something broken on the cover

 



Catherine Cookson; Äidin silmäterä

 

Voi äiti. Mitä minä oikein luinkaan. Tämä oli kaamea. Miten voi olla? Nuorena muistan lukeneeni todella hyviä kiehtovia Cooksoneita, joissa elettiin huikeita raastavia, kiehtovia, pöyristyttäviä, säälittäviä, ahdistavia ja rujoja ihmiskohtaloita. Kamalista kansikuvistaan huolimatta kirjat olivat kaikkea muuta kuin romanttisia rakkaustarinoita. Ne olivat selviytymistarinoita. Tai järkyttäviä köyhälistökuvauksia ja rääsyistä rikkauksiin -kuvauksia. Mutta mikä tämä oli? Kuin jollekin koululaisluokalle annettaisiin ohje, että kirjoittakaa nyt joku jännittävä ihmissuhdesoppa, jossa on vaikeita perhesuhteita. Silloin syntyisi tällaisia tarinoita. Kerronta ja juoni oli niin nolo ja myötähäpeää nostattava, että tätä oli melkein vaikea lukea. En tiedä vaikuttiko asiaan se, että kuuntelin tämän äänikirjana. Lukijassa ei ollut mielestäni vikaa.

Koko kirja tapahtui lähes yksinomaan Masseyn perheen kodissa, mikä sai tämän vaikuttamaan näytelmäkäsikirjoitukselta. Samaa tunnelmaa vahvisti se, että kirjassa oli todella paljon dialogia. Ja miten kömpelöä sellaista. Perheenjäsenet puhuivat aivan irrationaalisia asioita keskenään ja käyttäytyivät muutenkin päättömästi. Perheen pää oli Hannah Massey, täysin sekopäinen suurperheen äiti. Hänellä 10 lasta, joista noin puolet asui vielä vanhempiensa luona siitä huolimatta, että olivat aikuisia. Rosie, ainoa tytär, palaa kirjan alussa lapsuudenkotiinsa kantaen kauhistuttavaa salaisuutta. Koko perhe oli kyllä todella omituinen, suorastaan sairas. 

Kirjan tapahtuma-aikaa ei mainittu, mutta sen on täytynyt olla n. 60-lukua, sillä perheen suosimalla Klubilla tanssittiin twistiä. Aluksi häiritsi se, että kuvaillut vaatteet ja kengät eivät kuulostaneet aikakauteen sopivilta.


Helmet -lukuhaasteessa tämä passaa kohtaan: 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella

ja

Popsugar -haasteessa kohtaan: 35. A book in a different format than what you normally read (audiobooks, ebooks, graphic novels)


torstai 7. tammikuuta 2021

Pauliina Susi; Seireeni

 

Seireeni on itsenäinen jatko-osa Takaikkunalle, jossa tutustuttiin Leia Laineeseen ja tämän pieneen perheeseen sekä it-velho Land-O:hon ja virtuaalimaailman huimiin mahdollisuuksiin. Tietoverkkoihin liittyviä uhkia ja mahdollisuuksia on tässäkin romaanissa, mutta ei yhtä keskeisessä osassa kuin edellisessä kirjassa. Ja mukana on tietenkin vanhat tutut henkilöt.

Sisarukset Leia ja Ripsa viettävät luksus-lomaa ökyristeilyllä. Alus on nimeltään Mediterranean Siren ja puitteet ovat hulppeat. Kuohujuoma pulppuaa ja laivalla on kaikkea mahdollista viihdykettä rikkaille länsimaisille turisteille. Mutta samaan aikaan jossain Libyan rannikolla kourallinen pakolaisia nousee veneeseen. Kummastakaan merimatkasta ei tule aivan sitä, mitä on suunniteltu. Ihmissalakuljettajat saavat pakolaisten merimatkan lohduttomaksi kärsimykseksi ja Seireenin kyytiin taas on astunut epätoivottu henkilö. 

Seireeni oli mukavasti kirjoitettu jännäri, joka paksuudestaan huolimatta on aika nopealukuinen. Luvut olivat lyhyitä ja sivujen ladonta ilmavaa. Ihan pikkuisen ihmettelin sisarusten keskinäistä nokittelua ja ilkeilyä. Tokihan sisarusten välillä aina on pientä vääntöä, mutta Ripsalla ja Leialla se tuntuu olevan jotenkin vähän ylikorostettua. Ovatko siskokset keskenään aina noin kovia riitapukareita?

Helmet -haasteessa laitan tämän kohtaan 47. - 48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta, tavoitteena lukea Mats Strandbergin Risteily tämän pariksi. 

Popsugar -haasteessa kirja sopii kohtaan: 17. A book that has the same title as a song


tiistai 5. tammikuuta 2021

Jojo Moyes; Ole niin kiltti, älä rakasta häntä


 Ole niin kiltti, älä rakasta
häntä on aika tyypillinen rakkausromaani, joskaan ei imelän siirappimainen. Se jakautuu kahteen aikakauteen; toista rakkaustarinaa eletään 1960-luvulla ja toista 2000-luvulla. Kumpikaan rakkaustarina ei ole onnellinen eikä mene edes vaikeuksien kautta voittoon, vaan tietää ainakin aluksi pettymyksiä ja mielipahaa. 

60-lukuun sijoittuvassa osuudessa minusta onnutaan jotenkin. Siihen sijoitetussa osioissa aikakausi ei näy ja tunnu, vaan nämä ihmiset saattaisivat aivan hyvin elää nykyaikaa. Jennifer kokee muistinmenetyksen autokolarissa ja herättyään hänelle selviää, että ei eläkään onnellisessa avioliitossa aviomiehensä kanssa, vaan hänellä on ollut rakastaja. Mutta hän ei muista kuka rakastaja on. Vain vanhat kirjeet tuovat jotain muistoja mieleen.

Nykyajassa taas toimittajana työskentelevällä Elliellä on suhde avioliitossa elävän miehen kanssa. Hän löytää vanhoista arkistoista rakkauskirjeitä, jotka koskettavat sydäntä. Kirjeiden avulla nämä kaksi aikakautta nivoutuvat toisiinsa ja kummankin naisen rakkausjutut saavat selvyyttä.

Kirjan sivuilla oli otteita rakkauskirjeistä. Ne oli painettu kaunokirjoitusta matkivalla fontilla ja täytyy sanoa, että niiden lukeminen oli vaikeaa.


Helmet -haasteessa tämä kirja täyttää kohdan: 6. Kirja kertoo rakkaudesta
ja
Popsugar -haasteessa: 3. A book that has a heart, diamond, club, or spade on the cover

sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Marko Kilpi; Undertaker - Kuoleman kosketus


 Undertaker -sarjan 4. osa Kuoleman kosketus huipensi hautausurakoitsija Kiven ja Tuomaksen rikollissävytteisen tarinan. Mielestäni sarjan 3. osa on ollut paras, mutta ei tässä viimeisessäkään osassa ollut mitään vikaa, kun on jo tottunut lyhyisiin hivenen töksähteleviin kappaleisiin, joita ei kirjan luvut varsinaisesti jaa mitenkään eri osiin. Ja ylenmääräiseen filosofointiin kirjan sivuilla. Se nyt on tämän kirjasarjan teema.

Kiven persoonassa on jotain ihan huippua, josta pidän. Sellaista aivan omanlaatuistaan sisäänpäin hymyilevää huvittuneisuutta ja komiikkaa, kieroutta. Kivi on äijä. Kivi on eläin. Kivihän on, hitto soikoon, suorastaan seksikäs. Tuomaksen hahmo ei ollut ihan niin mieleeni, eikä varsinkaan Tuomaksen avovaimo Maria, se oli kirjasarjan vähiten kiehtova hahmo. 


Helmet-haasteessa kohtaan: 35. Kirja, jonka julkaisua olet odottanut 
ja
Popsugar -haasteessa kohtaan: 36. A book that has fewer than 1,000 reviews on Amazon or Goodreads


perjantai 1. tammikuuta 2021

Kate Morton; Kellontekijän tytär


 Se on siinä; vuoden ensimmäinen kirja. Jota olen lukenut jo marraskuusta alkaen! Ei tämä nyt missään tapauksessa huono ollut, eikä oikeastaan pitkäveteinenkään (alkua lukuun ottamatta), mutta ei vaan lähtenyt sellaiseen lentoon, kuin toivoin. En kyllä ymmärrä itsekään, miten mokoman 557 -sivuisen kirjan lukemiseen voi mennä yli kuukausi. Joku toinenkin oli ilmeisesti harmitellut saman asian kanssa, sillä tämän kirjastosta lainatun kirjan sivuille oli laitettu lyijykynällä oikeisiin kohtiin merkinnät 1/4 ja 1/2 ja 3/4. Liekö kyseistä lukijaa pitkästyttänyt vielä enemmän kuin minua. Vähän huvitti, vähän ärsytti. Kirjaston kirjojen sotkeminen on kyllä vihoviimeinen tapa, vaikka tämä sotku nyt oli sieltä harmittomimmasta päästä ja lievästi koominenkin.

Kirjassa on useita päähenkilöitä eri ajassa ja niiden välillä liikutaan melko hillittömästi. Joskus oli vaikeuksia pysyä mukana oikeissa vuosikymmenissä. Välillä luvuissa oli maininnat vuosiluvuista, välillä ei. Kirjan alun päähenkilö on Elodie, joka löytää arkistoista vanhoja valokuvia. Valokuvat johdattavat hänet tutkimaan historiaan haudattua rakkaustarinaa. Lopulta Elodien osuus kirjasta on kuitenkin aika pieni ja enemmin sivutilaa annetaan menneelle ajalle. Kaikki henget eivät ole jääneet vain historiaan...

Kirjan kansi on mahdottoman kaunis.


Kirja menee uudessa Helmet 2021 -lukuhaasteessa kohtaan:
36. Kirjassa liikutaan ajassa
ja
Popsugar 2021 -haasteessa kohtaan: 
28. A magical realism book