sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Sarah Crossan; Kuunnousu


Helmet-haasteeseeni tarvitsin kirjaa, jossa päähenkilö on alaikäinen. No, ajattelin että otan sitten jonkun minkä tahansa nuortenkirjan tähän, koska on kiva avartaa omaa tajuntaa ja lukea välillä jotain laatikon ulkopuolelta. Eli sellainen kiva kevyt näppärä teinikirja. Ja sitten menin valitsemaan tämän! Kirjan kuolemaantuomitusta! Siis onko tämä nuortenkirja? Jotenkin tuli mieleen jopa klassikko Kuin surmaisi satakielen. Paitsi että Kuunnousu oli sata kertaa kamalampi.

Kirjan päähenkilö on 17-vuotias Joe, jonka isoveli Ed odottaa Texasin kuolemaantuomittujen vankilassa teloitustaan.  Päivämäärä lähenee, eikä kukaan ole käynyt katsomassa Ediä kymmeneen vuoteen! Kunnes Joe lopulta matkustaa paikalle ja tapaa veljensä pleksin takaa ja voi jutella tämän kanssa puhelimen välityksellä. Texas - tuo hullu osavaltio. Amerikka - tuo hullu maa. Kirja oli aivan kamala. Hirveä. Vastenmielinen. Lohduton. Toivoton. Järkyttävä. Vangitseva. Hyvä.

Kirja on säeromaani. Inhoan niitä. Mutta ehkä sen avulla pystyin yleensä lukemaan näin koskettavan tarinan. Se auttoi vähän irtautumaan ja hengittämään. Ehdottomasti vuoden rankin kirja, jossa kaikki oli niin vastenmielistä, niin vastenmielistä. Pidin kirjasta. Ja en pitänyt. 

Helmet-haasteessa: 28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen


2 kommenttia:

  1. Oho, onpa tosiaan todella hurja teema nuortenkirjaan! Tosin olen huomannut, että viime vuosina nuortenkirjoissa on tartuttu hyvin kipeisiinkin teemoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli todella lohduton. Jotenkin vahvisti mielipidettäni Amerikasta vastenmielisenä maana. Ei pelkästään kuolemantuomion takia, vaan kaikki muukin sellainen ihmiselämän arvottomuus, "white trash" - teema, osattomuus, köyhyys... ihan tuli paha mieli.

      Poista