keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Ken Kesey; Yksi lensi yli käenpesän


 No niin nyt yksi tällainen klassikko, joka olisi kai pitänyt lukea jo joskus aiemmin? Itseltä on jäänyt väliin, niin kuin moni muukin klassikko, mutta elokuvasta on jotain muistikuvia päässäni... en ole ihan varma sen suhteen, olenko nähnyt sitä vai vain mainosjulisteita. Elokuva on kuitenkin jo aika vanha, tehty vuonna 1975. Kirja on kirjoitettu 1962.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat mielisairaalaan ja minä-muodossa tarinan kertoo Päällikkö, Bromden. Intiaani, tai puoli-intiaani nyt ainakin. Iso mies, jolla vähän sumenee ja vastaanottimet tahmaa aika ajoin. Mutta vaikka kuuro ja mykkä Bromden onkin kirjan kertoja, niin päähenkilöksi tulee mielisairaalaan tuotava McMurphy, joka laittaa osastolle vauhtia. Osastonhoitaja on McMurphyn vihollinen, jonka mielivaltaa vastaan uusi asukas hyökkää jatkuvasti haastaen ja provosoiden. Muuta henkilökuntaa on Mustat pojat, hoitajat, jotka mielistelevät Ison Hoitajan vanavedessä. "Hoito", mm. sähköshokit, on aika mielivaltaista ja lyttäävää, eikä varmasti yhtään parantavaa. Ja aika pian lukijana aavistin kirjan lopun. 

Kirja oli sen verran vanhahtava jo, että se söi vähän lukunautintoa. Onhan tämä varmaan aikansa kuva tämäkin. Tarina kuvaa ihmisten mielivaltaa toisten yli ja näiden avuttomuutta vaikuttaa siihen millään tavoin.

Helmet-haaste: 30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja 

ja

KM-lukuhaaste: 20. Kirjasta on tehty elokuva.



2 kommenttia:

  1. En ole lukenut kirjaa (on kyllä lukulistalla ja omistankin kirjan!), mutta elokuvan olen katsonut noin sata kertaa ja ainakin nuorempana se toimi potenssiin sata. On siis SAIRAAN hyvä. Viime katselukerrasta on sen verran aikaa, etten tiedä miten toimisi nykyajassa. Olen ymmärtänyt, että kirja on melko erilainen (ainakin tiettyjen henkilökuvausten osalta) kuin elokuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi vitsi! Miksi näitä vanhoja kunnon elokuvia ei näytetä telkkarista enemmin. Nyt harmittaa. Haluaisin niin nähdä tämänkin.

      Poista