keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Anne B. Ragde; Berliininpoppelit


Berliininpoppelit aloittaa Neshovin suvusta kertovan trilogian. Pidin tästä ensimmäisestä kirjasta kuin hullu puurosta. Eipä ole turhaan kehuttu ja tykätty kirja.

Sikatilallinen Tor on jäänyt kotitilalleen Trondheimin lähettyville ja rakastaa selvästi sikojaan.
Margido on puolestaan hautausurakoitsija, joka on päättänyt, ettei pidä mitään yhteyttä menneisyyteensä.
Kuten myös Erlend, homo, jonka ahdasmielinen perhe on ajanut luotaan.
Lapsuuden ja menneisyyden tapahtumat ja huonot välit joutuvat tulilinjalle, kun vanha emäntä joutuu sairaalaan. Veljekset tapaavat lopulta toisensa ja neljänneksi tulee vielä Torin muualla kasvanut tytär Torunn. Vähitellen Torunnille aukeaa, miksi veljekset eivät ole pitäneet yhteyttä ja mitä salaisuuksia ja katkeria kuvioita on lapsuudessa täytynyt tapahtua.

Voi miten rakastuin näihin hahmoihin! Ehkä suosikkini oli Tor, sikatilallinen. Kirja yritti leipoa päähenkilöksi ehkä Torunn-tytärtä.

Mielenkiintoinen kieliasu: hautausurakoitsija Margido ajoi Citroen-merkkisellä kartanoautolla. Mallinumerokin oli muistaakseni mainittu ja pystyin siis googlettamaan ko. auton. Kartanoauto ei siis ole mitään muuta kuin farmariauto. Muistan ennenkin kuulleeni tuon hassun termin kartanoauto. Ei kovin usein käytetty termi suomenkielessä, kun meillä näitä tosiaan kutsutaan farmareiksi.

Berliininpoppelit sijoittui Helmet 2018 -haasteen kohtaan 15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja. Kääntäjä Tarja Teva on palkittu Tampereen suomentajapalkinnolla vuonna 1998.Sijoittuisi moneen muuhunkin (aloittaa sarjan, samaa sukupuolta oleva pariskunta, nimessä vain yksi sana...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti