torstai 13. tammikuuta 2022

Lisa Wingate; Ennen kuin olimme sinun


 Ennen kuin olimme sinun on ihan huikea tarina memphisläisestä orpokodista, sinne salaa kaapatuista lapsiparoista, orvoista, köyhistä vanhemmista, jotka jäivät kaipaamaan lapsiaan ja jälkipolville säilyneistä haavoista.

Kirjan päähenkilö on nykyhetkessä elävä Avery Stafford, senaattori-isän menestynyt tytär, joka alkaa ottaa selvää menneisyyden haamuista. Eräs vanhainkodissa elävä vanha rouva on tunnistavinaan Averyn oman lapsuutensa kadonneeksi sisareksi.  Kaivetaan esiin vanhoja valokuvia ja vanhoja salaisuuksia ja pikkuhiljaa hirveä totuus paljastuu dementiaa sairastavien mummojen avulla.

Orpokodin osuus on oikeaa historiaa. Memphisissä toimi oikeasti Georgia Tannin ohjaama orpokoti, johon lapsia kidnapattiin. Tämmöisen kohteeksi kirjassa joutui myös jokimustalaisiksi haukuttu Fossin perhe. Perheen veneeseen jätetyt lapset vietiin vastoin tahtoa hirvittävään orpokotiin, josta rikkaat ja kuuluisat saattoivat ostaa adoptiolapsia itselleen. Lehdissä oli mainoksia "ihania lapsia kesäksi". Aivan järkyttävää toimintaa. 

Kirja oli mielestäni todella hyvä ja yllättävän vähän melodramaattinen. Jostain kumman syystä välttelin tätä kirjaa, kun kuvittelin, etten kumminkaan tykkää. Olin väärässä.

Helmet-haasteessa: 1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota


4 kommenttia:

  1. Kun näin kirjan kansikuvan ihastuin siihen heti ja tarina oli koskettava. Kaikenlaista ikävää sitä on ollutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Ja minä en ollut kuullut tällaisesta yhtään mitään aikaisemmin. Ehkä olen elänyt pullossa =).

      Poista
  2. Kiva kun sinäkin olet tykännyt tästä todella upeasta ja koskettavasta kirjasta. Hieno teos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hieno. Ja opettavainen, nyt tiedän taas vähän enemmin historiasta.

      Poista