tiistai 3. heinäkuuta 2012

Annamari Marttinen; Veljeni vartija

Kuten arvelinkin jo ennalta, niin Veljeni vartija oli Marttisen kirjoista raskain lukea aihepiirinsä vuoksi. Narkkaritarinat ovat viittä vaille sitä, pystynkö niitä lukemaan vai en.
Mutta. Kirja oli hyvä ja sai minut itkemään. Taas kerran Marttinen jättää paljon kysymyksiä, miksi joku teki jotain, miksi kukaan ei tehnyt sitä tai tätä tai miksi se ja se tehtiin siten, kuin tehtiin.
Marttisella on ihan omanlaisensa ote kirjoittaa, hauska sanajärjestys ja maanläheinen lähes tajunnanvirtamainen vauhti käsitellä asioita. Nyt kun luen sitä jo neljännen romaanin verran, niin hetken kyllä mietin, jaksaisiko tätä samaa vielä viidettä kertaa peräkkäin. Koska nämä ovat kaikki niin samalla tavalla kirjoitettuja ja toistavat rakenteeltaan toisiaan.
Veljeni vartija –kirjassa koskettavinta oli se, miten sisko muisti narkkariveljensä ikuisesti pienenä poikana, lapsena joka leikki pikkuautoilla saunan lauteilla, kulki kiikarin kanssa bongaamassa metsän lintuja ja hymyili töyhtöpäisenä luokkakuvassa. Ja niistä ajoista ei jäänyt jäljelle muuta kuin kysymys Miksi. Eikä siihen ole mitään vastausta. Ihan sydäntä särkevää.
Jos nyt oikein ymmärsin, niin Marttisen tarina on omakohtainen kokemus. Hänen oma veljensä kuoli 45-vuotiaana huumeisiin. Se on minusta jo aika kunnioitettava ikä huumeidenkäyttäjälle.
Uskon, että tämä kirja antaa paljon lukijalleen, suosittelen. Ei tarvitse olla kiinnostunut huumemaailmasta, sillä kirja kertoo nimenomaan läheisen ja omaisen huolesta, tuskasta, vihasta ja epätoivosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti