Kirjavarkaassa kertoja on Kuolema. Eletään natsi-Saksassa ja Kuolemalla on töitä enemmän, kuin jaksaa tehdä. Hellin käsin hän noutaa sieluja asetakkien sisältä, pommisuojista ja maahan syöksyneistä lentokoneista.
Päähenkilö puolestaan on kouluttyttö Liesel, jonka pieni veli kuolee junamatkan varrella. Liesel muuttaa kasvattivanhempien luokse Himmelstrasselle. Siellä hän varastaa kirjoja; yhden roviolta, muutaman pormestarin talosta, ensimmäisen hän on poiminut jo hautausmaalta. Kirja kuvaa Lieselin ja naapurustossa asuvien elämää sodan Saksassa. Juutalaisia marssitetaan kaupungin läpi kohti Dachaun keskitysleiriä. Jotkut näistä juutalaiskohtaloista koskettavat enemmin kuin toiset.
Kirjassa on omaperäinen rakenne, aivan kuin kuoleman tekemiä muistiinpanoja tarinan edetessä. Kaunis kirja, helppo ja nopea lukea, vaikka tarina on rankkaa. Muistanko joskus vannoneeni, etten lue enää ikinä yhtään natsi- tai keskitysleirikuvausta. No niin. Tässä kirjassa ei tosin oltu keskitysleirillä, vaan saksalaisten mukana pikkukaupungin elämässä.
Kirjan alku oli kaikkein paras, keskivaihe tuntui välillä vähän liian pitkältä, loppu oli taas odotettu, kun tarina saatettiin loppuun. Kertoja-kuolema kuvaili hyvin kauniisti sitä, miten hän nouti Himmelstrassen sieluja: toinen silmä suolaisena ja sydän kuolemanraskaana. Tämä oli kirjan kaunein lause. Itse asiassa viimeisiin aukeamiin meni huomattavan kauan aikaa, kun itselläkin oli toinen silmä suolaisena ja sydän kuolemanraskaana lukiessa niitä.
Helmet 2020 -haasteessa kohtaan:
16.
Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli |
ja Popsugar 2020 -haasteessa kohtaan:
16. A
book that has a book on the cover |
Tämä kiinnostaa kovasti. Kiitos lukuvinkistä.
VastaaPoistaEhdottomasti kannattaa lukea tämä kirja. Mukava ja vähän erilainen ote natsi-Saksan ajoilta.
Poista