tiistai 12. helmikuuta 2019

Harper Lee; Kuin surmaisi satakielen


Valitsin Harper Leen Kuin surmaisi satakielen -romaanin vastaamaan Helmet -haasteen kohtaa 8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen. Nyt en oikein tavoita, mistä päättelen tämän sijoittuvan siihen, ehkä olen antanut muiden laittaa sanoja suuhuni (ajatuksia päähäni), mutta menköön. Kirja on melko hyvä, paljon puhutteleva ja lämminkin (ei tosin juurikaan hauska, vaikka kirjan takakannessa niinkin mainitaan), mutta että ihan yleissivistystä? No en nyt tiedä.Tai sitten korkeintaan amerikkalaista yleissivistystä.

Päähenkilöitä ovat Scout, poikatyttö; sekä tämän isoveli Jem ja heidän lakimies-isänsä Atticus. Tapahtumapaikkana Alabama ja Maycombe 1930 -luvulla. Pikkukaupungissa asuu monenlaista eri ihmisjoukkoa. On tavalliset, kuten Scoutin perhe, sitten on mustaihoiset, joista estoitta käytetään neekeri-sanaa ja sitten on valkoinen roskasakki, joka kuuluu hieman mustaihoisia ylemmäksi. On ennenkuulumatonta, että valkoihoiset ja mustaihoiset sekaantuisivat millään lailla toistensa asioihin. Rotusorto on itsestäänselvyys. Jotenkin tällainen kuulostaa niin halvalta ja tympeältä, en oikein jaksa näitä tarinoita. Myös se valkoisen roskaväen kuvailu on niin ällöttävää. Köyhyys, sairaudet, se ettei aikuiset ihmiset osaa lukea ja kirjoittaa. Lapsilla ei ole kenkiä, tai ruokaa.

Scout ja Jem joutuvat käsittelemään monia aikuisillekin vaikeita asioita, kun heidän isänsä puolustaa oikeudessa nuorta mustaa miestä, jota syytetään valkoisen naisen raiskauksesta. Only in America…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti