sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

P. D. James; Usko ja epäilys

Usko ja epäilys sijoittuu pienen pappisseminaarin tiloihin syrjäiselle maaseudulle. Siellä surmansa saanut pappikokelas on jo ehditty tuhkata, kun tämän isä haluaakin selvittää perinpohjin kuolinsyyn. Ylikomisario Adam Dalgliesh, joka on kirkkoherran poika ja jo muutenkin tuntee paikan, lähetetään tutkimaan asiaa. St. Anselmissa tapahtuu muitakin kuolemantapauksia, asioiden on pakko liittyä jotenkin toisiinsa. Paikalla on kourallinen pappi-oppilaita ja toinen kourallinen vieraita, joiden on mahdollisuus majoittua tiloihin. Näiden joukosta on löydettävä murhaaja.

Ja kun on kyse uskonnollisesta yhteisöstä, niin monet kirjan henkilöt pukeutuvat pappien asuihin; kirjassa käytettiin paljon sanaa kauhtana. En tiedä miksi, mutta minusta tuo on aina ollut vähän pilailumielellä käytetty sana, hieman alentuvasti ja kiusoitellen sanottu. Mutta kaipa se sitten on ihan virallista kieltä. Itse saatan pistää päälleni kauhtanan, joka on epämääräinen viitan muotoinen tai paremminkin muodoton loimi. Mikäköhän sana on alkukielellä kirjassa ollut... joku kaftan?

Kirja on paksu, mutta joutuisa lukea, se on kauniisti kirjoitettu ja sujuvaa tekstiä. Aivan tällainen perus-dekkari, joka sopii perus-dekkarinälkään. Dekkari-asteikolla hieman keskiarvoa paremmalla puolella.

Helmet 2017 -haasteessa tämä menee väljästi kohtaan:
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti