lauantai 11. toukokuuta 2019

A. S. Byatt; Ragnarök - Jumalten tuho

Jäin kovasti miettimään, miksi tämä kirjan on kirjoitettu ja antaako tämä kenellekään yhtään mitään. Ehkä. En voi tietää. Minä en saanut tästä yhtään mitään. En pitänyt kirjasta.
Kehyskertomuksena on laiha lapsi, joka viedään sotaevakkoon maaseudulle. Laihan lapsen isä on lentäjä ja laiha lapsi on varma, että ei näe isää enää koskaan. Maaseudun rauhassa laiha lapsi tutustuu teokseen Asgård ja jumalat. Hän uppoutuu taianomaiseen mytologiaan. Kirja kertoo Asgårdin muinaisista myyteistä. Laiha lapsi on vain sivuhenkilö.
Myytit hirviöistä, jumalista ja puolijumalista, elämänpuu Yggdrasilista ja alkumerestä ovat kiehtovia, mutta ne olisi kiva lukea ihan aitona versiona, eikä "kirja, joka kertoo kirjasta" -tyyliin.
Sainpahan tästä täytettyä Helmet -haasteen kohdan 27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja. Se oli myös syy, miksi tämän lainasin.

4 kommenttia:

  1. Minulle jäi aika sama kokemus tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, etten ole siis ainoa =). En tiedä kuinka paljon Byatt on kirjoittanut muita kirjoja, pitäisikö vielä kokeilla jotain toisenlaista häneltä...

      Poista
    2. On kirjottanut muutamankin romaanin ja on kirjallisuuden tutkija/professori. Esim. hänen romaaninsa Riivaus on yksi ikisuosikkejani, mutta tuo Ragnarök oli sellainen riipaisu kyllä.

      Poista
    3. Pitää ehdottomasti tutustua Riivaukseen, kiitos vinkistä!

      Poista