keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Nilla Kjellsdotter; Kivipuiston tyttö


 Kivipuiston tyttö aloittaa uuden Murhia Pohjanmaalla-dekkarisarjan, jossa vaasalainen etsivä Mija Wadö ratkoo murhia. Kirjan rakenne oli mielenkiintoinen ja lievästi kliseinenkin, sillä varsinkin pohjoismaalaisten dekkarien tapaan tässäkin kuljetettiin kahta eri tarinaa, josta toisen päähenkilö oli vain hän. Vasta lopussa paljastettiin tämä salainen henkilöllisyys ja se tuli aika yllätyksenä, vaikka kirjassa selvästi oltiin viitattu rivien välissä asiaan jo aiemmin.

Kirjan alku on hurjan jännittävä; talvipakkasessa hortoilee vähäpukeinen teinityttö nääntyneenä ja kylmettyneenä. Tyttö ei puhu mitään, mutta hän on selvästi kokenut kovia ja hänessä on sitomisen jälkiä. Toinen mysteeri on kuuluisan diabetes-tutkijan murha. Mies löydetään kotoaan kuolleena, perhe on matkustanut pois, eikä kenelläkään pitäisi olla mitään tätä kunnon perheenisää vastaan.

Kirjassa paljastuu nuorten tyttöjen hyväksikäyttöä ja kaikkea iljettävää, mutta näillä asioilla ei mässäillä ylettömästi, joten kirja sopii herkemmällekin lukijalle. Mitään verta ja suolenpätkiä tai pahoinpitelykohtia ei avata kirjan sivuilla. 

Suurenmoinen nippeli-seikka löytyi kirjan sivuilla jo alussa, tästä en meinannut päästä yli! Joulu lähestyy ja Mija toteaa ihmisten ikkunoissa olevan suosittuja Usko, toivo ja rakkaus-jouluvaloja. Siis mitä ihmettä? En ole koskaan kuullutkaan tuollaisista, enkä koskaan nähnyt niitä kaupoissa. Googletettuani kuvahaulla sain muutamia osumia, mutta ei ole varmaan kovin yleinen valosarja Suomen oloissa? Ilmeisesti jotain hyvin pienen ruotsinkielisen alueen ominaispiirteitä. Eikä muuten  ole edes kovin kauniita jouluvaloiksi, vaan aika kolhoja.

4 kommenttia:

  1. Minä en tykännyt tästä oikeastaan yhtään. Liian kliseinen mielestäni. Enpä ole itsekään tuntenut moisia valoja ennen, en edes lukiessani kiinnittänyt asiaan näköjään huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kliseinen todella oli. Siinä ehkä näkyi tuoreen kirjailijan kokemattomuus ja se, että vielä yrittää matkia muita? Jospa se oma tyyli ja itsevarmuus löytyisi sarjan edetessä.

      Poista
  2. Pitipä googlata tuo jouluvalo. En oo itekään kuullu koskaan. Ja on kyllä ruma valosarja! Mitä ihmettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan tosi! =). En kyllä käsitä tuota jouluvaloa ollenkaan. Googlen tuloksissakin luki jotain "vanha suomalainen perinne nyt arvostettu myös ulkomailla"... siis todellakin Mitä ihmettä!?

      Poista