keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Mihail Bulgakov; Saatana saapuu Moskovaan

Vuoden 2020 ensimmäinen kirja on siinä. Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan. Riemastuttava ja absurdi satiiri Saatanasta kumppaneineen. Siitä, miten poppoo laittaa Moskovan sekaisin ja minkälaisten koettelemusten kouriin joukko kaupungin asukkaita joutuu. Nämä ovat hupaisia ja hervottomia kuvauksia ihmisten hyväuskoisuudesta, rahanahneudesta ja itsekkyydestä.
Kirjaa on kirjoitettu vuosina 1929 - 1940, mutta se on julkaistu vasta 60-luvulla yli parikymmentä vuotta Bulgakovin kuoleman jälkeen. Ja silloinkin aluksi sensuroituna versiona. Teos sisältää neuvostoyhteiskunnan epäkohtien esittelyä, joka ehkä aukenee viisaammalle ja enemmin politiikan historiaa lukeneelle vielä paremmin, kuin minulle.
Kirjassa salaperäinen taikuri Woland eli Saatana saapuu 30-luvun Moskovaan suuren mustan kissan ja muun demoneista koostuvan joukkion kanssa. Suurin osa tarinaa kuvaa tätä 30-luvun Moskovaa, jossa tärkeä rooli on Mestarin ja Margaritan rakkaustarinalla. Pieni osa kirjaa kuvaa Pontius Pilatuksen tunnontuskia, näissä mennään ajassa taaksepäin hetkeen, jolloin kolme pahantekijää tuomittiin kuolemaan.
Hieno lukukokemus, voin suositella.

Kirjailijan venäjänkielisen nimen muuttaminen ei-kyrillisiin kirjamiin on haasteellista: Wikipedia ja kirjan kansi tuntee muodon Mihail Bulgakov, mutta  mm. adlibris ja Goodreads translitteroi nimen muotoon Mikhail Bulgakov. 


Helmet 2020 -haaste: 33. kirjassa tapahtuu muodonmuutos
Popsugar 2020:  
5. A book set in a city that has hosted the Olympics

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti